Саудитска Арабия се нуждае от цени на петрола от поне 70 долара за барел през тази година. Това изчисляват експерти от индустрията, цитирани от Reuters.

Вашингтон иска от своя партньор да продължи да работи за намаляване на цените на пазара, но в същото време само цени над 85 долара за барел биха позволили на Рияд да се справи с поставените си цели за икономически растеж.

"С бюджетни нужди над 85 долара за барел саудитсците отчаяно се нуждаят от стойности над 70 долара за барел", казва Гари Рос, който е главен изпълнителен директор на фирмата Black Gold Investors.

"Те също така трябва да убедят Русия, че стратегията за намаляване на производството има смисъл, въпреки че тя е в полза на пазарния дял на САЩ", посочва той.

Петролът се търгува за около 67 долара за барел в момента, а то Щатите настояват цените да са под това ниво. Подобно равнище обаче би било риск за влизането на Саудитска Арабия в нова криза след срива на пазара на петрол през 2014 година.

"Кралството иска да подтави ограничение на цените до 70 долара или малко под това", казва източник пред Reuters и допълва: "Никой в ОПЕК не иска да говори за увеличаване на добива сега.".

Официално Рияд, която планира да увеличи държавните разходи, за да стимулира икономическия растеж, няма поставена ценова цел за петрола.