Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) предоставя 25 милиона евро заем на Румъния. Заемът отива при Compania de Apa Oltenia, регионален воден оператор в областите Долж и Горж, пише SeeNews.

Compania de Apa Oltenia ще получи еквивалент на сумата в румънски леи. Компанията ще използва постъпленията от заема за съфинансиране на инфраструктурен проект за отпадни води. Проектът ще бъде съфинансиран от кохезионните фондове на ЕС и регионалната инвестиционна програма за водоснабдяване на Румъния, която е в размер на 374,62 милиона евро.

Над 400 000 румънски граждани, живеещи в окръзите Долж и Горж, ще се възползват от инвестицията за подобряване на услугите за водоснабдяване и отпадъчни води. Това ще намали загубите на вода с над 3,2 милиона кубически метра годишно, информира банката в съобщение.

В допълнение към финансирането от своите кохезионни фондове, ЕС предоставя техническа помощ на стойност 50 000 евро, за да помогне на водния и канализационния оператор да осигури постоянна ефективност, устойчивост и добро управление на активите.

Финансирането на Compania de Apa Oltenia е част от рамката на механизма за устойчива водна инфраструктура на ЕБВР - SWIFT.

Към днешна дата ЕБВР вече е финансирала 24 водни оператори в Румъния, като е предоставила общо 330 милиона евро заеми. Банката също така е мобилизирала над 2 милиарда евро от финансирането от ЕС за съоръженията за водоснабдяване и отпадни води в страната.

Сърбия строи метрото на Белград със заем от 580 милиона евро

Сърбия строи метрото на Белград със заем от 580 милиона евро

Откъде ще вземе кредита западната ни съседка?

Хърватия също ще получи финансиране за развитието на инфраструктурни проекти. Предстои пристанището Mrtvaska на известния остров Лошин да бъде разширено.

Проектът е на стойност 81,5 милиона куни, или 11 милиона евро, и ще бъде подкрепен от кохезионните фондове на Европейския съюз, съобщиха от транспортното министерство на Хърватска.

Договорът за финансиране на проекта беше подписан миналата седмица. Тогава ЕС предостави 69 милиона куни спрямо общите разходи, а държавният бюджет допринесе за остатъка от сумата.

Проектът ще даде възможност на пристанището Mrtvaska да изгради нов кей и вълнолом, което ще предпази акостиралите кораби от ветрове и вълни. По този начин ще се увеличи сигурността на морския транспорт. Освен това е планирано и изграждането на две фериботни рампи и нови зони за движение в рамките на пристанището, което ще повиши капацитета му за обработка.

Проектът е част от по-широка инициатива на правителството в Загреб и ЕС, в рамките на която са заделени над 709 милиона куни за подобряване на пристанищната инфраструктура на Хърватия. 85% от сумата ще бъде осигурена от кохезионните фондове на ЕС.

Хърватия иска да купи 12 изтребителя до края на 2020-а

Хърватия иска да купи 12 изтребителя до края на 2020-а

Предстои Загреб да стартира процедурата