Сърбия ще вземе кредит за финансирането на строежа на метрото в столицата Белград, пише SeeNews.

Според проектобюджета за 2020 година на правителството на страната заемът ще възлиза на до 580 милиона евро, или 645,4 милиона долара.

Предвижда се западната ни съседка да вземе 80 милиона евро от правителството на Франция за изграждането на първата фаза от проекта. Отделно 500 евро ще бъдат взети от чуждестранни инвестиционни корпорации, банки и фондове.

Сърбия е привлякла 74 пъти повече китайски инвестиции от България за последните 6 години

Сърбия е привлякла 74 пъти повече китайски инвестиции от България за последните 6 години

Над 50% от вложенията на азиатската страна в региона са отишли в западната ни съседка

През месец юли кабинетът на Франция подписа писмо за намерение да подпомогне строителството на метрото в Белград. Писмото предвижда започването на преговори за сключването на междуправителствено споразумение относно средствата за финансирането на първата фаза от проекта.

Правителството на Сърбия прие проектобюджета за 2020 година в събота. Той предвижда дефицит в размер на 20,2 милиарда динала, или 172 милиона евро, което се равнява на 0,3% от брутния вътрешен продукт на страната.

Очаква в хазната на страната да влязат приходи в размер на 1,314 трилиона динара, а планираните разходи са в размер на 1,335 трилиона долара.

В проекта аз бюджет 2020 на страната е предвидено правителството да одобри проектни и програмни заеми до 9,181 милиарда евро, в това число и тези за изграждането на метрото в Белград.

Средната заплата в Сърбия ще мине 500 евро през следващата година

Средната заплата в Сърбия ще мине 500 евро през следващата година

Страната пише история и влиза в учебниците