Скоро гражданите на Сърбия ще имат средна месечна заплата над 500 евро. За кратко време страната постигна нещо, което ще влезе в учебниците. Това заяви президентът на Сърбия Александър Вучич в интервю за частния оператор Pink TV, пише SeeNews.

Икономическите резултати на Сърбия са положителни и ще доведат до подобряване на жизнения стандарт на гражданите, тъй като в момента нивото на безработица е под 10%, посочи Вучич.

По думите му средната месечна заплата през месец януари 2020 година ще стане 515 евро, а през декември тази година размерът ѝ ще бъде 508 - 509 евро. В началото на следващата година минималната заплата на страната ще стане около 253 евро.

Сърбия е привлякла 74 пъти повече китайски инвестиции от България за последните 6 години

Сърбия е привлякла 74 пъти повече китайски инвестиции от България за последните 6 години

Над 50% от вложенията на азиатската страна в региона са отишли в западната ни съседка

Държавният глава на западната ни съседка представи данни за икономическото развитие на страната. Според него ръстът на БВП на Сърбия се е увеличил до 4,7% през третото тримесечие на 2019 година. През предходния 3-месечен период ръстът на БВП е бил 4,4%.

Президентът прогнозира и че икономическият растеж на Сърбия ще надвиши 3,5% през 2019 година и ще достигне 3,6% или 3,7%.

През второто тримесечие на 2019 година БВП на Сърбия нарасна с реални 2,9% на годишна база. През второто тримесечие се наблюдаваше значителен реален ръст на брутната добавена стойност в строителния сектор от 16,8% на годишна база. За същия период информационният и комуникационният сектор са се разширили с 8,2%.

В Сърбия очакват стабилна инфлация

В Сърбия очакват стабилна инфлация

Финасовият и корпоративният сектор в страната прогнозират краткосрочна инфлация от 1,5%