Европейците, изправени пред задаващата се енергийна криза, резервират хотели и апартаменти в Турция, за да прекарат студените месеци  в южната държава.

Руската инвазия в Украйна доведе до рязък скок на цените на електроенергията и газа, докато правителствата налагат правила за намаляване на потреблението на енергия. Страхувайки се, че ситуацията може да се влоши още повече през следващите месеци, европейците кроят планове за настаняване в Турция.

"След като Русия спря доставките на газ за Европа, хората обмислят да прекарат зимата в Турция, те вече правят резервации", каза пред Hurriyet Daily Ферман Адемхан от Асоциацията на анадолските туристически администратори.

Британските фабрики са изправени пред най-мрачната зима от 70-те години на миналия век

Британските фабрики са изправени пред най-мрачната зима от 70-те години на миналия век

Прекъсванията в електрозахранването също може да зачестят

"Тази зима вероятно ще бъде добър сезон за хотелиерите. Европейци и хора от Великобритания наемат къщи за три месеца. Те ще могат да си позволят дълъг и приятен престой в Турция с парите, които иначе биха похарчили за сметки за електричество и газ", каза той и добави, че зимните месеци може да предложат огромни възможности за туристическата индустрия.

Хората от туристическата индустрия се надяват, че това може да е най-натовареният зимен сезон за Турция. Хотелиерите и туристическите компании в Турция обсъждат перспективите за привличане на посетители, особено пенсионери.

Големите банки в Европа се подготвят за тежка зима с "енергийни дажби"

Големите банки в Европа се подготвят за тежка зима с "енергийни дажби"

Финансовите институции се опасяват от спиране на електричеството и взимат мерки

Германия, Обединеното кралство, Холандия, Белгия и скандинавските страни ще бъдат основните пазари на радара на туристическата индустрия тази зима, смятат от бранша, отбелязвайки, че ранните резервации доказват техните очаквания.