Производствената индустрия в Обединеното кралство страда. Наблюдава се най-рязкото свиване на производството от блокирането на Covid-19 през май 2020 г.

"Компаниите претърпяха рязък спад при новите поръчки, като търсенето от местни и чуждестранни клиенти се сви рязко", се казва в доклада на S&P Global и Chartered Institute of Procurement and Supply.

Слабият паунд изглежда не помага на фабриките да продават повече стоки в чужбина. Друго проучване, публикувано миналата седмица от Института на дипломираните счетоводители в Англия и Уелс, твърди че ръстът на износа през текущото тримесечие "е бил по-слаб" от продажбите на вътрешния пазар.

Търговските бариери, рязко нарастващите цени на енергията, идващата рецесия и широкомащабните стачки донесоха призрака на 70-те години на миналия век, десетилетие, което може би олицетворява упадъка на британското производство, пише Bloomberg.

Прекъсванията в електрозахранването също може да зачестят, като правителството се готви за недостиг на енергия, дори ако включи аварийни въглищни централи.

Всяко прекъсване би представлявало сериозен риск за индустриите, които зависят от постоянни доставки на енергия. Изключването на пещи, използвани за производство на тухли, керемиди и керамика - "може да отнеме до две седмици" според Роб Флело, главен изпълнителен директор на Британската керамична конфедерация.

Това далеч не е единственият сектор с подобен проблем. Стъкларските пещи "не могат да бъдат изключени", коментира директорът на British Glass Дейв Далтън. "Щетите, които могат да настъпят в рамките на няколко часа след прекъсване на газовата връзка, ще доведат до загуба на пещите", предупреждава той.

Таванът на цените на енергията във Великобритания е за домакинствата, а не за бизнеса, така че компаниите нямат защита от рязко нарастване на световните цени.

Засега правителството казва, че приоритет е да гарантира, че "доставките на енергия са сигурни", като говорител добави, че министри и служители водят непрекъснати разговори с индустрията.

Въпреки това, новият министър-председател на Обединеното кралство, който трябва да бъде обявен в началото на следващата седмица трябва да предостави пакет за подкрепа, за да помогне на хората и бизнеса да оцелеят през зимата при тези цени на енергията.