Въпреки несигурността около пандемията, милиони европейци, особено в Обединеното кралство, вече са резервирали летните си почивки. По-интересното е обаче, че хората са склонни да похарчат за почивките си дори повече, отколкото са отделяли преди пандемията. Това показват данни на най-големият туроператор в света Tui (TUIFF), пише CNN.

Според данните на компанията 2,8 милиона души засега са резервирали почивки за  2021 г. Това все пак е 44% спад в сравнение със 2019 г. Около половината от тези резервации са от ваучери или вследствие на отлагане на датата на пътуването, заяви говорител на компанията. Въпреки това, темпът на записване на нови резервации се е увеличил през последните седмици.

Според главния изпълнителен директор на компанията Фриц Йоусен средната цена на резервациите се е увеличила с 20% в сравнение с лятото на 2019 г. Това се дължи на по-голям брой резервации на пакетни услуги за полет и хотел и търсенето на по-скъпи варианти за почивка след година, в която много хора са останали вкъщи.

"Купувачите наваксват и са готови да платят повече за лятната си почивка", каза той. По думите му високият процент на спестявания в Европейския съюз означава, че потребителите трябва да харчат повече и ще има силен летен сезон.

Не всички обаче са съгласни с това. Много страни отново въведоха ограничения за пътуване и задължителна карантина, след като се появиха нови мутации на коронавируса.

Според Световна организация по туризъм перспективите за възстановяване на пътуванията и туризма тази година "изглежда се влошават" и може да отнеме до четири години, за да се върне международният туризъм на нивата от 2019 г.

Блокировките остават в сила в цяла Европа и много страни забраняват пътуванията. В Обединеното кралство например бяха обявени нови правила, изискващи пътуващите от 33 държави да се карантинират в определени хотели за 10 дни за своя сметка. Неспазването им може да донесе на туриста глоба до 10 000 британски лири и дори лишаване от свобода.

Неотдавна изпълнителният директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри заяви, че след като 50% от населението е ваксинирано, ограниченията за пътуване трябва да бъдат премахнати, което би подкрепило "разумното възстановяване" на въздушния трафик през лятото на 2021 г.