Заплахата от още санкции срещу финансови институции, които помагат на Русия да заобиколи ограниченията явно се оказва ефективна. Това заявява заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо пред Reuters. 

Финансовите потоци между Русия и редица страни, като Казахстан, Турция и Обединените арабски емирства намаляват, показват данни цитирани от Министерството на финансите на САЩ.

Това се случи след подписването на указ миналия декември, даващ на САЩ право да санкционират неруски институции, които улесняват ограничени транзакции с Москва или са свързани с военно-промишлената индустрия на страната.

САЩ готвят да наложат на Русия още "стотици нови санкции"

САЩ готвят да наложат на Русия още "стотици нови санкции"

"Срещу военната машина на Путин, срещу бизнеса и срещу икономиката"

„Всеки, който подкрепя незаконните военни действия на Русия, е изложен на риск да загуби достъп до финансовата система на САЩ“. Това заяви съветникът по националната сигурност Джейк Съливан относно заповедта.

Оттогава институциите, изложени на риск, станаха по-предпазливи, или поне така Адейемо. По думите му някои са се притеснили относно загубата на достъп до щатския долар. Чрез валутата се извършват близо половината от глобалните финансови транзакции.

“В крайна сметка за тях, въпреки че могат да правят някакъв бизнес с Русия, той бледнее в сравнение с обема на бизнеса, който правят със Съединените щати или бизнеса, който правят в долари”, коментира той пред Reuters. 

Руската Power Machines е първата компания под санкции спечелила дело в международен съд от началото на войната

Най-обеднелият руски олигарх отбеляза първа победа в международен съд от началото на войната

В дело за милиони долари

Заповедта от декември има за цел усложняване на плащанията между Турция и Русия и за покупки на енергия. Междувременно три от четирите големи държавни банки в Китай спряха да приемат плащания от руските партньори от страх от вторични санкции.

В петък Вашингтон цитира нови ограничения за Москва, като Белият дом се насочи към 500 лица и организации в страни, включително Русия, Китай и Обединените арабски емирства.

Очаква се по-голям натиск да дойде и от Европейския съюз, след като стана ясно че могат да се санкционират компании в Китай и Индия, заради връзките им с Москва.