Финландия стана единствената държава в ЕС, която добива уран, след като компанията Terrafame обяви, че е започнала експлоатацията на находището в Соткамо в североизточната част на страната, на около 100 км от границата с Русия, съобщават световните агенции.

Този тип индустрия съществуваше из цяла Европа още от края на XIX век, като на територията на Чехия индустриалният добив стартира в световен мащаб. България също добиваше уран в Бухово и Елешница. Постепенно по екологични и икономически причини мините на континента бяха закрити, като последно това се случи в Румъния и Чехия.

Трите държави, които държат 50% от световните запаси на уран

Трите държави, които държат 50% от световните запаси на уран

Как е разпределен урановият ресурс по държави?

Енергийните сътресения през последните години отново насочиха вниманието към АЕЦ като вариант за базова мощност, която да допълва "зелената" енергия. Освен това актуалност придоби темата за европейската енергийна независимост.

Още от 2020 г. Terrafame, която произвежда химикали за системи за съхранение на енергия, има разрешение за уранов добив във Финландия. В проекта до момента са инвестирани около 20 млн. евро. Очаква се новата мина да заработи на пълен капацитет до 2026 г., като от нея ще се извличат по около 200 тона уранова руда годишно в рамките на поне 30 години.

Според актуалните цени, това означава по 30-40 млн. евро годишни приходи за компанията.