Един от най-популярните шоколадови продукти в света, течният шоколад Nutella, е изправен пред сериозна заплаха. Доставките на ключова съставка са застрашени, след като необичайно силни пролетни слани нанесоха щети на реколтата от лешници в Турция. Страната осигурява около 65% от световното производство, а цените на едро вече са се повишили с близо 30% от април насам, съобщава Bloomberg.

Основният купувач на турски лешници, италианската група Ferrero, производител на Nutella и Ferrero Rocher, използва около една четвърт от турската продукция годишно. Лешниците съставляват 13% от съставките на Nutella, като компанията произвежда милиони буркани годишно.

Ferrero съобщи, че следи ситуацията, но не очаква прекъсване на доставките в краткосрочен план благодарение на алтернативни източници от Италия, Чили и САЩ.

Снимка 722889

Източник: iStock

Според представители на Международния съвет по ядки и сушени плодове обаче алтернативните доставчици няма да могат да компенсират дефицита при евентуално по-дългосрочно свиване на турската продукция.

Част от турските фермери, особено в райони на по-висока надморска височина, съобщават за загуби от порядъка на 50 до 100% от реколтата. Официалната прогноза за добива вече е ревизирана с 20% надолу - до 609 000 тона.

Дали най-мрачните прогнози ще се сбъднат, е рано да се каже. Но ситуацията със сигурност подчертава уязвимостта на доставките, касаещи хранителни суровини при климатични промени. В последните месеци станахме свидетели на много подобни случаи със суровини като какаото, кафето и зехтина.

На този фон някои инвеститори очакват повишаване на цените. Финландската Evli дори смело прогнозира, че цените на лешниците могат да се увеличат до 5 пъти до следващата реколта през 2026 г.

Бонбоните Ferrero Rocher скоро ще са с румънски ядки

Бонбоните Ferrero Rocher скоро ще са с румънски ядки

Италианската компания насърчава и подкрепя разширяването на сектора в страната