Заради продължаващото геополитическо напрежение между САЩ и Русия, втората ще изстреля добива си на злато през тази и следващата година, сочи нова прогноза на Fitch Solutions.

"Увеличаващите се санкции срещу Русия парадоксално ще подкрепят златодобива в страната в краткосрочен план", смятат от консултантската компания. "Растящите рискове за руските банки, чиито деноминирани в долари активи може да се окажат замразени, подтикват централната банка на страната да увеличава скоростно златните си резерви. Докато се наблюдава напрежение между Русия и САЩ, вътрешното търсене на злато в страната ще расте."

Първите санкции срещу Русия бяха наложени още през 2014 г., след като тя окупира и анексира Крим от Украйна, но през следващите години обхватът им се увеличи. Днес САЩ все още разглежда страната като най-голямата заплаха за националната си сигурност, въпреки положените усилия от президента Доналд Тръмп за сближаване на двете страни.

Какво ни носи златодобивът в България и какво губим без него?

Какво ни носи златодобивът в България и какво губим без него?

Блокирането на инвестициите в отрасъла е пътят към бедността за много малки населени места

Въпреки че централната банка на Русия през последните години скоростно увеличи резервите си от злато, през април гуверньорът на институцията Елвира Набиулина посочи, че тя ще спре да изкупува злато, за да може местните компании да се възползват от високите цени на международните пазари.

Прогнозата е, че страната може да се превърне в най-големия производител на злато още преди края на десетилетието, смятат от Fitch Solutions. За момента челните места се държат от Китай и Австралия. От институцията прогнозират, че добивът в страната може да нарасне от 11,3 до 15,5 млн. тройунции, което означава средногодишен растеж от почти 4%.

Златото се покачва, страхове за състоянието на US икономиката

Златото се покачва, страхове за състоянието на US икономиката

Декемврийските фючърси поскъпнаха със $17,5 - до $1950,25 за унция