Цената на златото в петък сутрин нараства заради опасенията на инвеститорите, свързани със състоянието на най-голямата икономика в света, сочат данните за днешната търговия.

Котировките на декемврийските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се покачват с 0,93%, или със 17,5 долара - до $1950,25 за тройунция.

Септемврийските фючърси за сребро се повишиха с 1.33% до $ 27,385 за унция.

Желанието на инвеститорите да купуват безопасни активи, включително злато, в петък беше повлияно от опасения относно икономическото забавяне на американската икономика, причинено от пандемията COVID-19.В четвъртък Министерството на труда на САЩ заяви, че броят на първоначалните искания за помощи при безработица в страната за седмицата, приключила 22 август, е спаднал само с 98 хиляди до 1,006 милиона, което е по-слабо от прогнозите на анализаторите.

Данните показват, че възстановяването на пазара на труда се забавя поради продължаващата пандемия от COVID-19. САЩ са начело в света по брой потвърдени случаи на коронавирус (около 5,9 милиона) и жертви на болестта (повече от 180 хиляди).