Вътрешното производство на петрол в САЩ остава с близо милион барела на ден под месечното рекордно ниво от преди пандемията Covid-19. Месечният връх на производство на петрол беше регистриран през ноември 2019 г. при 13 милиона барела на ден. Годишният връх за всички времена също беше през 2019 г., когато производството в САЩ беше средно 12,3 милиона барела на ден.

Текущият добив на петрол в САЩ е 12,1 милиона барела на ден, докато средното за годината досега е 11,9 милиона на ден.

Производството на природен газ също претърпя спад, заради коронавируса. Търсенето на природен газ обаче остава най-високото за всички времена. Според статистически данни от BP за 2022 г. глобалното търсене на природен газ миналата година достигна нов исторически връх, надминавайки предишния рекорд от 2019 г. с 3,3%.

Търсенето се увеличава основно заради преминаването от въглищни централи към природен газ. Но друг фактор през последното десетилетие промени динамиката на пазарите на природен газ в САЩ.

Докато имаше период, в който това, което се случиваше в останалия свят, не повлияваше толкова много на пазарите на природен газ в САЩ, то сега не е така. Страната консумиране това, което произвеждаше и вносът беше малък.Американският пазар беше по същество изолиран от останалия свят. Така например цените на природния газ в Япония и Европа често са били няколко пъти по-високи от тези в САЩ.

След като производството на природен газ в САЩ се увеличи, компаниите започнаха да изграждат терминали за втечнен природен газ (LNG). През последното десетилетие САЩ станаха най-бързо развиващият се износител на LNG в света и може да станат най-големият износител на LNG в света тази година.

Ето защо световният пазар на LNG ще влияе върху цените на природния газ в САЩ. Русия е основен доставчик на природен газ за Европа, но този износ на газ се срина в резултат на инвазията на Русия в Украйна. Европа се опитва да осигури доставките на природен газ за зимата. Американските компании изнасят колкото могат повече LNG за Европа и това оказва влияние върху цените в САЩ по невиждан досега начин.