Икономиката на Япония успя да излезе от рецесията и отчита 5% ръст на БВП през третото тримесечие на 2020 г. Страната вече показва знаци за възстановяване след кризата, но анализатори предупреждават, че растежът през следващите тримесечия ще бъде скромен.

Третата най-голяма икономика в света потъна в рецесия (две последователния тримесечия на спад на БВП - б.а.) през 2020 г., след като мерките срещу коронавируса удариха тежко производствения сектор и забавиха вътрешното потребление.

Сега азиатските икономики отново растат благодарение на по-добрия контрол върху разпространението на вируса и т. нар. "Zoom boom" - увеличеното търсене на екрани и лаптопи заради работата от вкъщи и използването на приложението Zoom. Икономиките в Азия са сред основните производители, припомня BBC.

Япония бе подпомогната и от повишение на вътрешното потребление и на износа. Ръстът от 5% през третото тримесечие на 2020 г. се съпоставя с 8,2% спад през предходните три месеца. Това е най-големият ръст на БВП от поне 1980 г. насам и първият от четири тримесечия насам.

Икономиката бе подпомогната и от два пакета стимули на обща стойност $2,2 трлн., включително директни помощи за домакинстват и заеми за малкия бизнес.

Очаква се през 2020 г. световната икономика да се свие с 4,4%, според Международния валутен фонд. Тази на Япония ще се свие с 5,6% за фискалната година, която приключва през март 2021 г.

Япония ще раздава субсидии на банките, които искат да се слеят

Япония ще раздава субсидии на банките, които искат да се слеят

Според новия премиер в страната има твърде много от тях