Отстъпката от 25 стoтинки за горивата се е обезсмислила. Причината е, че бензинът и дизелът са поскъпнали поне с 30 стотинки, откакто мярката беше обявена. Такова мнение изрази в ефира на Нова тв старши икономистът в "Отворено общество" Георги Ангелов.

"Трябва да гоним намаление на цената, не само тази отстъпка. Самата цена да бъде намалена под 3 лева. Ние все пак получихме изключение от ембаргото на руския петрол и той е много евтин в момента. Себестойността е много под 3 лева. Трябва да работим да свалим тази надценка", обясни още той. По думите на Ангелов реалната цена на горивата е под 2,70 - 2,80 лева.

Държавен вестник публикува решението за отстъпката от 25 стотинки за литър гориво

Стана ясно от кога ще зареждаме с отстъпка от 25 стотинки за литър в бензиностанциите

Не всички бензиностанции обаче ще начисляват намалението

Икономистът от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова подчерта, че цената не се формира само от разходите за добиване на ресурса, а и от очакванията на търговеца за бъдещите цени и доставки.

"Когато ЕС налага санкции, това поражда у търговците несигурност дали в следващия момент ще купят и на каква цена. Поради което те изпреварващо увеличават цените", обясни тя и подчерта, че има надценка.

Тя смята, че трябва да се наложи таван на цената.

"У нас влиза и петрол от Румъния, но по бензиностанциите особена разлика няма. Това е стандартно поведение на търговеца - той се възползва от ситуацията. Ако няма регулации, няма как да се надяваме на по-ниски цени", е нейното мнение.

Не всички бензиностанции ще продават гориво с отстъпка от 25 стотинки на литър

Не всички бензиностанции ще продават гориво с отстъпка от 25 стотинки на литър

Какви са цените на бензина и дизела днес?

Как ще се начислява отстъпката?

При обслужване на бензиностанция, за да получи отстъпката, потребителят трябва да представи талон на автомобилното средство, което трябва да бъде от категория L или M1. Тя не важи за превозни средства от категория N1. 

Търговецът пък ще издава разширен касов бон, в който ще се вписва регистрационният номер на МПС-то и ще се отразява предоставената компенсация като отстъпка от продажната стойност на зареденото гориво.

Важно е да отбележим, че отстъпката се начислява единствено за "евтините" горива - бензин А95, обикновен дизел и пропан бутан.

От 1 юли ще зареждаме гориво с 25 стотинки отстъпка

От 1 юли ще зареждаме гориво с 25 стотинки отстъпка

Тя ще важи за "по-евтините" бензин и дизел

Какви са цените на горивата днес?

Според платформата Fuelo средната цена на бензин А95 днес е 3.40 лева. Най-скъпият "евтин" бензин се продава от бензиностанция КЕЯ в Попово - 3.54 лв. и от Shell в Павел Баня - 3.53 лв., а най-ниска е цената в Бензиностанция София Газ - 3.15 лева.

Обикновенният дизел струва средно 3.55 лева. Като най-скъпият дизел днес се продава от  Lukoil в общ. Венец - 3.68 лв. и от бензиностанция Lukoil на Софийския околовръстен път - 3.67 лева, а най-евтин от Бензиностанция RS Oil в София - 3.21 лева. 

Средната цена на пропан бутана днес е 1.46 лева. Газта е най-скъпа на бензиностанции Lukoil общ. Венец и на Круиз Сливница - 1.75 лв., а най-евтина на (1.11 лв.) на Бензиностанция Castrol Bedrock в Омуртаг и на  Метанстанция ЕКОТРАНС ГАЗ във Велико Търново.

Отстъпката от 25 стотинки за литър гориво няма да се прилага от 1 юли. Бензиностанциите ще чакат обнародването на проекта

Oтcтъпĸaтa oт 25 cтoтинĸи зa литъp гopивo нямa дa ce пpилaгa oт 1 юли, ето какво ще чакат бeнзинocтaнциите

Причината е забавянето на актуализацията на бюджета