Две трети от главните икономисти в частния и публичния сектор, анкетирани по време ва Световния икономически форум (WEF) в Давос, очакват да има глобална рецесия през 2023 година. Това днес е заявила организаторът на срещата на бизнес и политически лидери в Давос - Саадиа Захиди, съобщи Reuters.

Около 18% от анкетираните смятат световната рецесия за "изключително вероятна", което е над два пъти повече, отколкото в предишно аналогично проучване, проведено през септември 2022 г. Само една трета от респондентите в проучването смятат рецесията като "малко вероятна".

"Настоящата висока инфлация, нисък икономически растеж, висок дълг и среда с висока фрагментация намаляват стимулите за инвестициите, необходими за връщане към растеж и повишаване на жизнения стандарт на най-уязвимите в света", посочва Захиди в изявление, придружаващо резултатите от проучването.

Проучването на WEF се основава на 22 отговора от група старши икономисти, избрани от международни институции, включително Международния валутен фонд, инвестиционни банки, мултинационални компании и презастрахователни групи.

Проучването идва, след като миналата седмица Световната банка намали своите прогнози за глобалния растеж за 2023 г. до нива, близки до рецесия за много от държавите. Причината за това е въздействието на повишаването на основните лихви от централните банки, войната на Русия в Украйна, като същевременно основните двигатели на световния икономически растеж се "задъхват".

Дефинициите за това какво представлява рецесия се различават по света, но обикновено включват перспективата за свиващи се икономики, вероятно с висока инфлация при сценарий на "стагфлация", отбелязва Reuters.

Кризата с нарастващите разходи за живот може би също наближава своя връх, като мнозинството от анкетираните в Давос (68%) очакват тя да бъде по-малко тежка до края на 2023 година.

ЕЦБ: Рискът от рецесия и енергийна криза са основна заплаха за фирмите

ЕЦБ: Рискът от рецесия и енергийна криза са основна заплаха за фирмите

Очакванията за ръст на корпоративните печалби станаха отрицателни в реално изражение