Инфлацията в Германия през юли, според окончателната оценка, се е забавила до 7,5% на годишна база от 7,6% месец по-рано, според прессъобщение на Федералната статистическа служба на страната (Destatis).

Индикаторът съвпадна с прогнозите на анализатори, анкетирани от портала DailyFX.

През юли потребителските цени в Германия, според окончателната оценка, са се повишили с 0,9%, на месечна база, което съвпада с предварителната оценка и прогнозата на анализаторите. През юни този ръст също възлиза на 0,9%.

Германия се насочва към инфлация като след Втората световна война

Германия се насочва към инфлация като след Втората световна война

Германците притежават гигантски резерви от злато

В същото време потребителските цени в страната според стандартите на ЕС (хармонизиран индекс на потребителските цени) по крайна оценка ускоряват растежа до 8,5% на годишна база от 8,2% месец по-рано.

А само през юли на месечна база цените се повишиха с 0,8% след спад от 0,1% месец по-рано. Индикаторите също съвпаднаха с предварителната оценка и прогноза на анализаторите.

Инфлацията в Германия достигна исторически рекорд

Инфлацията в Германия достигна исторически рекорд

Федералната статистическа служба отчете 7,4%ръст на потеребителските цени

"Нарастващите цени на енергията все още са основната причина за високата инфлация", каза Георг Тийл, ръководител на Destatis.

Енергийните продукти поскъпват с 35,5% на годишна база след ръст от 38% през юни, цените на храните се повишават с 14,8%. Без тези две категории стоки потребителските цени нарастват с 3.2% на годишна база.