Според предварителната прогноза на статистическият институт на Германия DeStatis, през май се наблюдава инфлация от 7,9% на годишна основа. Тя отново е по-висока от очакванията и почти достига стойността си от петролната криза през декември 1973 г. - 7,91%. Притеснението обаче е, че ако предварителната оценка на националната статистика се окаже подценена, предишният ѝ връх е малко след Втората световна война - 11,5% през октомври 1951 г., пише в анализ на търговеца на благородни метали и валута "Тавекс".

Измерена чрез хармонизирания индекс на потребителските цени, през май прогнозата е тя да е още по-висока - 8,7%. В светлината на това, не е изненадващо, че търсенето на злато в страната расте все повече. През първото тримесечие индивидите са закупили 49 тона злато, показват данните на World Gold Council. Това е най-високото потребление от единадесет години насам.

Еврото поевтинява, рекордна инфлация в Германия и еврозоната

Еврото поевтинява, рекордна инфлация в Германия и еврозоната

Доларът си връща положителната динамика спрямо основните световни валути

Според последните данни от преди две годни, германците притежават гигантски резерви от злато, оценявани тогава на над 9 хил. тона. Това е почти три пъти повече от собствената им централна банка, която притежава 3,3 хил. тона към май тази година, и над размера на запасите на световния лидер САЩ (8,1 хил. тона). За сравнение, към същата запасите от злато на турците се оценяваха на над 5 хил. тона.

Растящата инфлация, както можем да се досетим, не се наблюдава единствено в Германия. Нека разгледаме какво се случва на Стария континент като цяло.

Ситуацията в Европа:

инфлация по страни

Еврозоната постигна най-високата инфлация в историята си през май - 8,1% на годишна основа. Но това не е новина - всеки следващ месец, с изключение на април, тя постига нов рекорд. В периферията на еврозоната се наблюдават и най-високите стойности на инфлация за целия Европейски съюз.

И Швеция е застигната от инфлация - най-високата от 30 години

И Швеция е застигната от инфлация - най-високата от 30 години

При храните най-много поскъпват месото и зеленчуците

Лидер по поскъпване на крайните стоки през април е Естония (18,8%), а Литва не изостава много назад (16,8%). Поне според официалните данни, първата изпреварва дори воюващите Русия (17,8%) и Украйна (16,4%). България, Румъния и Сърбия не са твърде далеч назад - 14,4, 13,8 и 9,6%. Приблизително същият темп на поскъпване се наблюдава и в другите централноевропейски страни.

При хармонизирания индекс на потребителските цени на Евростат за май картинката не е по-различна, с тази разлика, че там резултатите са още по-високи, съответно 20,1 и 18,5%. През миналия месец към тях се включва и Латвия с 16,4%. В двата края на спектъра за Европа са страни извън еврозоната и ЕС: Турция (70%) и Швейцария (2,5%).

Действително ли инфлацията е само 14,4%? Ето с колко поскъпнаха храната и горивата за година

Действително ли инфлацията е само 14,4%? Ето с колко поскъпнаха храната и горивата за година

Олиото е нагоре с близо 70%, а горивата с между 48,82% и 56,19%