Ръстът на инфлацията в Швеция се ускори през април до най-високото си ниво от 1991 г. насам, съобщи Асошиейтед прес (АП), позовавайки се на официални статистически данни.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 6,4% през април в сравнение със същия месец на предходната година. През март показателят отчете 6,1%, по данни на шведския статистически институт.

И през април продължи масовото поскъпване в Швеция, обхващащо хранителни продукти, домакинско оборудване, посещенията в ресторанти и хотели, посочи Микаел Нордин, статистик в института.

Инфлацията в скандинавската страна, както и в Европа, е "подхранвана" от високите цени на енергоносителите - на фона на опасенията, че войната в Украйна може да доведе до прекъсване на доставките на петрол или природен газ от Русия.

Основен фактор за поскъпването на храните в Швеция е нарастването на цените на на месото и зеленчуците. А цените на обзавеждането и домакинската техника се покачват за шести попеден месец, сочи шведската статистика. Поскъпват също дрехите и книгите, но при тях тенденцията е сезонна.

Покачване на цените в Швеция се наблюдава и в сегментите "ремонт и поддръжка на дома", "транспорт" и "други стоки и услуги".

Испания не е виждала толкова висока инфлация от близо 40 години

Испания не е виждала толкова висока инфлация от близо 40 години

Цените са се покачили с 9,8% на годишна база