България и Турция ще изпълняват съвместен проект на стойност 2.75 милиона евро (5.38 милиона лева), с който ще се създаде система за управление на риска от наводнения в басейна Марица-Ергене. Проектът се реализира в рамките на Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП) на ЕС за Турция, съобщи БТА.

Планира се проектът, чиято цел е премахване на щетите от наводненията в Тракийска област, причинявани на Турция и България, да бъде завършен през март 2025 година, съобщи директорът на проекта от турска страна Рифат Юнал Сайман на съвместна среща, в която участваха валията на Одрин Кюршат Кърбъйък, кметът на Одрин Реджеп Гюркан, генералният консул на България в Одрин Борислав Димитров и други представители на двете страни.

Турция създаде "сестра" на река Марица

Турция създаде "сестра" на река Марица

Реката причинява много наводнения в Одрин и региона

В рамките на проекта ще бъдат изготвени карти на местата, застрашени от наводнения, и на предпазните мерки, които ще бъдат въведени. Освен това ще бъде изградена система за прогнозиране на наводненията, както и система за централно предупреждаване на риска от наводнения в басейна Марица-Ергене.

"Надяваме се, че този проект ще обогати капацитета на нашата страна в съответствие с практиките на Европейския съюз и други страни и в този контекст за нас е важно сътрудничеството с България, а също така и че Гърция е включена в проекта. Река Марица протича както през България, така и през Гърция, така че изпълнението на този проект ще допринесе полза за нашите три страни", посочи още директорът на проекта.

По данни на генералната дирекция по водите към турското Министерство на водите и горите от 2011 г. са получили 19, 822 милиона евро финансова подкрепа от ЕС за 11 проекта, които са реализирани по програмата ИПП-1 и още 13,758 милиона евро и за други 3 проекта, които са реализирани по програмата ИПП-2.

Гърция чака "наводнение" от 20 000 имота през следващите години

Гърция чака "наводнение" от 20 000 имота през следващите години

Те са били обезпечение по лоши кредити

Според статистическите данни от 1975 г. досега в Турция са станали над 2 600 наводнения, при които са нанесени щети на над 990 000 хектара земи за над 4 млрд. долара.

Над 900 души са станали жертви на наводненията през тези години.