Китай ще стартира нов инвестиционен фонд, подкрепен от държавата, с който цели да набере 40 милиарда долара за сектора на полупроводниците. Това става ясно от източници, цитирани от Reuters. Новината идва на фона на разгорещената война между за между САЩ и Китай в сектора на полупроводниците.

Целта на фонда е да набере 41 милиарда долара. Една от основните области на инвестиции ще бъде оборудване за производство на чипове, според източниците.

Според властите Китай трябва да задоволява сама нуждите си от полупроводници. Тази необходимост стана още по-неотложна, след като Вашингтон наложи серия от мерки за контрол на износа през последните няколко години, заради опасения, че Пекин може да използва усъвършенствани чипове за военно оборудване.

През октомври САЩ обявиха пакет от санкции, който отряза достъпа на Китай до усъвършенствано оборудване за производство на чипове; и Япония, и Нидерландия предприеха подобни стъпки.

Самото набиране на средства вероятно ще отнеме месеци и не е ясно кога ще бъде стартиран фондът или дали ще бъдат направени допълнителни промени в плана.

През годините т.нар Големи фонд е предоставил финансиране на двете от най-големи заводи за чипове в Китай Semiconductor Manufacturing International Corporation и Hua Hong Semiconductor, както и редица по-малки компании и фондове.

Китайската индустрия за чипове се бори за водеща роля в глобалната верига за доставки, особено за усъвършенствани чипове.