Обръщането на големите икономики срещу глобализацията им коства висока цена.

Вълна от сътресения разклаща световната търговска система. Напускането на Великобритания от Европейския съюз става объркан, хаотичен начин, докато търговската война на САЩ с Китай изправи инвеститорите на ръба. Цената на тези рискове е значителна, според анализ на данните от ОИСР, направен от Bloomberg Economics. Около 2,3% от световния БВП е свързан с търговски потоци, които са изложени на риск от по-голям протекционизъм, което се равнява на почти 2 трилиона долара продукция, според анализа. По-високи мита биха променили тази дейност.

Снимка 415521

Източник: Bloomberg

В свят, в който веригите за доставки пресичат националните граници, малко страни са в безопасност от световната търговска война. При изработкана на сматрфон, изнасян от Китай за САЩ, се използват части от Източна Азия и дори от самата Америка. Това обяснява защо инвеститорите наблюдават внимателно търговските преговори между администрациите на президента Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин. Надвиснала е и опасност Тръмп да удри вноса на чуждестранни автомобили с мита. Сред големите икономики Великобритания, Китай и Германия са изправени пред най-големите рискове.

Преговорите за Brexit висят на косъм. Резултатът от напускане на страната без сделка би бил сериозен удар за търговските отношения на Великобритания с Европа, според Bloomberg Economics. Възможен е по-малко унищожителен Brexit ако Великобритания остане в единния пазар. Неминуемо ще има период на несигурност докато преговорите бъдат финализирани. Общо около 0,9% от световния БВП е изложен на търговския риск заради Brexit. Не е изненадващо: Великобритания е най-уязвимата голяма икономика, като 10% от брутния ѝ вътрешен продукт са изложени на риск. Ирландия не изостава по-далеч с 9,7%. За еврозоната като цяло на риска са изложени 2,7% от БВП.

Защо Щатите никога няма да спечелят търговската война с Китай

Защо Щатите никога няма да спечелят търговската война с Китай

Мнението на американски експерт

Тръмп казва, че иска сделка. Същото прави и Си. Предстоящите седмици биха могли да бъдат ключови, с придвижване напред по въпроси като интелектуалната собственост и прилагането на по-строг контрол. Дори ако се постигне споразумение, съществуващите мита могат да останат в сила. Общо 1% от световния БВП е изложен на търговския риск от конфликта между САЩ и Китай. Спорът за Китай идва в момент, когато страната вече се сблъсква с най-бавния си растеж от 1990 г. насам. Около 3,9% от БВП на Китай разчита на търговията със САЩ. Америка зависи по-малко от износа си. Все пак 1.3% от БВП на САЩ е изложен на риск.

Тръмп обмисля препоръки от Министерството на търговията относно авто мита. Проучва се дали чуждестранните автомобили представляват заплаха за националната сигурност. Въпреки че констатациите на отдела не са известни, автомобилната индустрия се подготвя за по-високи мита. Около 0,4% от световния БВП е свързан с продажбите на автомобили в САЩ. Около 4% от продукцията на Мексико зависи от износа на автомобили и части за САЩ, следвани от Южна Корея (1,9%), Унгария (1,7%) и Канада (1,6%).