Компании във Великобритания не се подготвят за следващия етап от Brexit и правителството трябва да направи повече, за да им помогне, показва проучване на Британската търговска камара, цитирано то Bloomberg.

Само около половината от фирмите, участвали в проучването, заявяват, че са предприели стъпките, препоръчани от правителството, за да се подготвят за промените, които ще дойдат с излизането на Великобритания от единния пазар в края на настоящата годината.

Само 38% от анкетираните са завършили оценката на риска около Brexit тази година, в сравнение с 57% през 2019 година, посочва докладът.

Търговията във Великобритания надхвърли нивото си на растеж от преди кризата

Търговията във Великобритания надхвърли нивото си на растеж от преди кризата

Дигиталната расте, но физическата се свива

Липсата на подготовка може да повлияе на митническите декларации и може да доведе до значителни смущения за британските клиенти и доставчици. Помощта на фирмите да преминат през прехода е жизненоважна сега, когато те са изправени и пред намаленото търсене, породено от правителствените ограничения за ограничаване на пандемията на новия коронавирус.

"Правителството трябва да засили ангажираността с бизнеса спешно, за да гарантира, че реалните проблеми, пред които са изправени фирмите, ще бъдат незабавно решени", коментира генералният директор на търговската организация Адам Маршал.

Вирусът може да "замрази" следващата индустриална революция на Великобритания

Вирусът може да "замрази" следващата индустриална революция на Великобритания

Една от причините за това са недостатъчните инвестиции, заради несигурността породена от Брекзит