Големите петролни компании в Съединените щати се оказаха обект на силен натиск да увеличат производството след като като цените се покачват сериозно. В същото време САЩ, както и ЕС, търсят повече доставки. Новините за тях обаче са лоши, според енергийната консултантска компания Wood Mackenzie. Според тяхно ново проучване над половината - 65%от откритите световни запаси от нефт и газ са под контрола на национални петролни компании, предава Oilprice.

Причината това да е лоша новина е, че към тези компании - Saudi Aramco, QatarEnergy и Adnoc от Абу Даби, се добавят и руските Роснефт и Газпром, Националната иранска петролна компания и венецуелската PDVSA.

Тези седем компании, според анализаторите на Wood Mac, могат да продължат да произвеждат петрол и газ при сегашните си темпове през следващите 40 до 60 години или дори повече, ако използват свободния си капацитет.

Националните петролни компании са направили 41% а от всички нови открития на залежи на нефт и газ от 2011 г. насам, отбелязват анализаторите. Делът на националните компании в новите открития нараства от 2018 г. насам, тъй като енергийният преход подтиква еволюцията на техните стратегии за проучване, се казва в доклада.

Гръцки танкери отиват до Сибир, за да товарят руски петрол

Гръцки танкери отиват до Сибир, за да товарят руски петрол

Докато Европа се подготвя да спре напълно доставките на руски суров петрол, гръцките собственици на танкери са увеличили търговията

Общо националните петролни компании са открили повече от 100 милиарда барела от 2011 г. насам, се казва в доклада, което е два пъти повече от откритите петролни компании. Но не всичко е розово за националните компании. За разлика от големите играчи, националните компании се справят по-зле в комерсиализацията на тези нови открития, отбелязват анализаторите на Wood Mac.

Това, разбира се, може да се промени с правилния стимул. В момента обаче изглежда, че националните компании, особено в Близкия изток, нямат голям стимул, особено след като цените започват да падат под тежестта на страховете от рецесията.

Остава обаче фактът, че повечето от вече откритите петрол и газ в света или две трети от тях, са под контрола на само седем компании, четири от които са обект на санкции от някои от най-големите петролни и газови компании в света.

Тези големи потребители, в лицето на Европа и Съединените щати се движат към икономически модел, който е много по-малко зависим от изкопаемите горива, отколкото беше досега.

Саудитска Арабия: Има недостиг на рафинерии, а не на петрол

Саудитска Арабия: Има недостиг на рафинерии, а не на петрол

Позиция на Рияд

Последните шест месеца и особено последните три месеца предизвикаха сериозно преразглеждане на приоритетите на ЕС и Вашингтон. И двете страни се превърнаха от твърди противници на петрола и газа в предпазливи защитници, тъй като енергийната сигурност надделя над опасенията за емисиите за първи път от години насам.

Правителствата на Европа и САЩ - двама от най-големите потребители на петрол и газ в света, вярват, че това пренасочване към енергийната сигурност ще бъде само краткосрочен процес. Нефтът и газът ще са необходими само още няколко години, смятат те, докато не се изградят достатъчно вятърни паркове и слънчеви ферми.

Фактът, че европейските купувачи подписват дългосрочни договори за LNG от САЩ обаче, предполага нещо друго. Това предполага потвърждение, че нефтът и газът може да продължат да бъдат необходими не години, а десетилетия напред.

И има само седем компании, които могат да продължат да доставят този петрол и този газ за десетилетия напред. Следователно бъдещето принадлежи на националните петролни компании.