Легендарен инвеститор и британски милиардер Джеръми Грантъм алармира, че пазарът се насочва към спукване на балон, подобно на кризите през 1929 и 2000 г. Според него има 70% опасност от това фондовият пазар да се срине.

Грантъм е съосновател на компанията за управление на инвестиции GMO, която управлява активи на стойност около 65 милиарда долара. Богатството му се оценява на стойност от 1 милиард долара.

Инвеститотър е убеден, че пазарът е създал "идеална буря" за спукване на балони, но появата на изкуствения интелект е забавила пукането, пише Fortune.

Градовете в света с най-голям риск от имотен балон

Градовете в света с най-голям риск от имотен балон

Картината бързо се променя

"Трите сериозни балона на фондовия пазар в САЩ през 1929, 2000 и 2021 г.", казва той. През 1929 г. беше Черният четвъртък, когато 14 милиарда долара бяха изтрити от пазара само за един ден. През 2000 г. Nasdaq загуби 76,81% от стойността си за по-малко от две години.  Грантъм смята, че ралито преди прогнозирания срив е "налице", като посочи, че S&P 500 е имал 20% ръст през юни в сравнение с дъното си през октомври. Мрачните прогнози на Грантъм са доказано верни.

"Мини-балон", предизвикан от изкуствения интелект

Грантъм коментира още, че е "обезпокоен" от появата на така наречения мини-балон, който се разраства в резултат на движението в технологичната индустрия. Бизнеси като Microsoft, които все повече говорят за "изкуствен интелект", отбелязаха огромен ръст на цената на акциите си.

Meta се радва на подобна ситуация, а богатството на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг скочи с около 40 милиарда долара - благодарение на акциите, които притежава в платформата. Това е откакто заяви, че иска да се съсредоточи върху изкуствения интелект и подобни продукти и услуги.

Инвестиционният експерт каза, че появата на технологии като ChatGPT е причината той да намали прогнозата си за опасността пазарът да се спука (до 70%) от 85%.