Тъй като инвеститорите увеличават залозите си за сценарий за меко кацане на най-голямата световна икономика - щатската, цената на златото може да се повиши за сметка на щатския долар. Това е мнението на Тим Хейс, главен глобален инвестиционен стратег в Ned Davis Research, който понижи рейтинга на щатския долар от неутрален на мечи и повиши рейтинга на златото от неутрален на бичи.

Индексът на американския долар ICE, мярка за зелените пари спрямо кошница от шест други основни валути, се понижи с 2,4% от началото на годината. Най-активните фючърси върху златото са спечелили 7,6% досега тази година, според данните на FactSet.

Индексът на щатския долар наскоро падна под своята 50-дневна пълзяща средна, докато фючърсите на златото се покачиха над средните си стойности за 50-дневния период, пише Хейс в бележка от четвъртък.

Задава се най-скъпата стачка в историята на САЩ

Задава се най-скъпата стачка в историята на САЩ

Куриерите от UPS настояват за по-добри условия в колективния си трудов договор

През януари златото постигна това, което пазарните техници наричат "златно пресичане", когато неговата 50-дневна пълзяща средна се покачи над 200-дневната пълзяща средна, докато щатският долар видя противоположния сигнал, смятан за мечи - "смъртоносно пресичане" (когато 50-дневната пълзяща средна се понижи под 200-дневната средна величина).

50-дневната пълзяща средна се разглежда като представяне на краткосрочната ценова тенденция на даден актив, докато 200-дневната средна измерва дългосрочната тенденция.

В този ред на мисли, "златното пресичане" се смята, че полага началото на нов дългосрочен бичи цикъл, докато "смъртоносното пресичане" - прави обратното. Краткосрочните технически композити на Ned Davis Research, също показват сигнал за покупка на злато и сигнал за продажба на долара, според Хейс.

"Ако пазарите са отхвърлили по-лош икономически сценарий от очевидния в момента, тогава историческото представяне при липса на глобално забавяне може да е от значение", пише Хейс.

"Когато липсваше глобално забавяне, доларът се понижи с годишен темп от -1% годишно, докато златото спечели 10% годишно, и в двата режима за повече от половината от съответните им исторически периоди", отбеляза Хейс.

Междувременно доходността на облигациите има тенденция да се търгува настрани, за да се понижи при сценарий за меко кацане за икономиката. Сценарият за меко кацане означава, че САЩ ще видят спад на инфлацията, като същевременно ще избегнат рецесия.

Доларът има тенденция да отслабва, когато диференциалът между доходността на 10-годишните съкровищни облигации на САЩ и доходността на 10-годишния държавен дълг на страните отвъд САЩ се стеснява, отбеляза Хейс.

От друга страна, намаляващата доходност на държавните облигации би била от полза за златото, коментира още експертът пред финансовото издание MarketWatch. Доходността на 10-годишните съкровищни облигации в петък се понижи с 2,2 базисни пункта до 3,829%, според данни на MarketWatch.

И други експерти подкрепят сценария за "меко приземяване"

Има и други експерти, които са положително настроени, че ще станем свидетели на "меко приземяване".

Въпреки че дълбоко обърнатата крива на доходност (разликата между доходността на 2-годишните и 10-годишните американски държавни облигации) предизвика безпокойство сред инвеститорите относно перспективата за рецесия, Goldman Sachs Group Inc. има различно послание: спрете да се тревожите за това.

"Ние не споделяме широко разпространената загриженост относно инверсията на кривата на доходността", пише Ян Хациус, главен икономист на банката в бележка в понеделник, цитиран от CNBC, намалявайки оценката си за вероятността от рецесия до 20% от 25%, след по-ниска от доклад за очакваната инфлация миналата седмица.

Съветите на великите инвеститори

Съветите на великите инвеститори

Какво съветват Бъфет, Джордж Сорос, Стенли Дръкенмилър и други?

Хациус се противопоставя на повечето инвеститори, които посочват, че инверсията на кривата има почти безупречен опит в предсказването на икономически спадове.

Тримесечните съкровищни бонове даваха повече от 10-годишните банкноти преди всяка от последните седем рецесии в САЩ. В момента краткосрочните доходности са с повече от 150 базисни пункта над облигациите с по-дълъг падеж, близо до най-голямата инверсия от четири десетилетия.

Обикновено кривата е наклонена нагоре, тъй като инвеститорите изискват по-висока компенсация - или срочна премия - за държане на облигации с по-дълъг падеж, отколкото краткосрочни.

Когато кривата се обърне с главата надолу, това означава, че инвеститорите ценообразуват намаления на лихвените проценти, достатъчно големи, за да преодолеят премията на термина, подобно явление възниква само когато рискът от рецесия стане "ясно видим", обясни Хациус.

Този път обаче нещата са различни, каза икономистът. Това е така, защото срочната премия е "доста под" дългосрочната си средна стойност, така че са необходими по-малко очаквани намаления на лихвите, за да се обърне кривата. Освен това, докато инфлацията се охлажда, това отваря "правдоподобен път" към Федералния резерв да облекчи лихвените проценти, без да предизвика рецесия, според Хациус.

Когато икономическите прогнози станаха прекалено песимистични, добави Хациус, те оказаха по-голям натиск върху по-дългосрочните лихви, отколкото е оправдано.

"Така че аргументът, че обърнатата крива потвърждава консенсусната прогноза за рецесия, е меко казано кръгъл", пише той.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.