Икономическият растеж в Китай може да се свие още през 2020 година, въпреки че очакванията са този на глобалната икономика да се засили слабо. Това прогнозират от Междунарония валутен фонд (МВФ).

В своя World Economic Outlook от институцията посочват, че китайската икономика може да нарасне с едва 5,8% през следващата година при очаквани 6,1% за настоящата. През миналата растежът в азиатската страна беше в размер на 6,6 на сто.

"Китайската икономика се забавя, което продължава тази тенденция, която започна преди няколко години", коментира зам.-управляващият директор на МВФ Тао Занг пред CNBC.

Ръстът на БВП на Китай удари 30-годишно дъно

Ръстът на БВП на Китай удари 30-годишно дъно

Пекин много трудно ще успее да съживи растежа с нови инвестиции, тъй като икономиката вече е затънала в огромно количество дълг

"През следващите няколко години това, което може да очакваме - имаме още търговско напрежение, имаме други геополитически сили, имаме всички тези несигурности по света. Това добавя допълнителен натиск върху забавянето на китайската икономика", казва той.

Все пак очаквания темп на растеж според експерта е "разумен" като се има предвид това, че страната преминава през период на преструктуриране на икономиката си.

"Подобна промяна трябва да доведе до по-бавен, но по-качествен растеж в Китай", смята той.