Днес стана ясно, че VMware, която доскоро беше сред най-големите IT работодатели у нас и водещ играч сред софтуерните компании е започнала да съкращава персонала си. Подобни новини, касаещи други технологични компании се появяват все по-често, а наскоро стана ясно, че е налице сериозен спад при обявите за работа за IT специалисти. Дали ситуацията в сектора е толкова мрачна обаче? Ето какво показва нова експериментална статистика, публикувана днес от "Евростат" въз основа на обявите за работа, извлечени от Internet job портали.

Оказва, че между четвъртото тримесечие на 2022 г. и третото тримесечие на 2023 г. страната ни е сред топ 6 на държавите, в които търсенето на специалисти по информационни и комуникационни технологии (ИКТ) е било най-голямо.  

С дял от 13.6% пред България се нареждат единствено Словакия (16.5%), Кипър (14.8%), Люксембург (14.7%), Австрия (14.4%) и Португалия (13,7%) - с най-висок процент на онлайн обяви за работа, търсещи специалисти по ИКТ през същия период. За разлика от тях най-ниските проценти са наблюдавани в Словения (3.7%), Финландия (4.1%), Хърватия (4.3%), Дания (5.7%) и Румъния (6.1%) при среден за ЕС процент от 8.5.

Да се върнем на България. Оказва се, че тенденцията за намаляване на броя на този вид обяви за работа е налице - на годишна база през третото тримесечие на 2023 г. е регистриран спад от 2.4 процентни пункта до 13.6 на сто. Като най-голям остава делът на обявите за ИКТ специалисти в Югозападна България (17.1%), като този дял нарежда този вид специалисти сред най-търсените в ЕС (пред него са само Виена, Мадрид, Лисабон, Братислава и Източна Словения) през третото тримесечие на годината. Най-малко IT специалисти у нас, очаквано с търсят в Северозападна България (5.5%).    

Съкращават (ли) стотици в българския офис на VMware

Съкращават (ли) стотици в българския офис на VMware

Отпада и голяма част от социалния пакет

Най-търсените ИКТ специалисти в ЕС

От всички онлайн обяви за работа за специалисти по ИКТ в ЕС, публикувани през последното тримесечие на 2022 г. и първите три тримесечия на 2023 г., 59.1% са за разработчици на софтуер и приложения, следвани от техници по обслужване на потребители (10.6%) и специалисти по бази данни (9.8%).

Холандия (7.4%), Полша (69.9%) и Австрия (65,7%) регистрират най-висок процент на онлайн обяви за работа за разработчици на софтуер и приложения сред всички обяви за работа на специалисти по ИКТ, публикувани в интернет. В другия край на скалата Хърватия (36.4%), Словакия (36.7%) и Малта (42.9%) регистрират най-ниското търсене на разработчици на софтуер и приложения сред всички ИКТ специалисти, търсени онлайн.

Повече от 20% от онлайн обявите за работа в ИКТ в Португалия (27%), Словакия (23.5%) и Малта (20.5%) са били за техници по ИКТ операции и поддръжка на потребители. Обратно, Полша (4.1%) регистрира най-ниските проценти, следвани от Хърватия, Унгария и Литва с по 6.3% и Словения с 6.4 на сто.

Спря (ли) търсенето на IT кадри

Спря (ли) търсенето на IT кадри

40% по-малко обяви не означава, че сме преодолели недостига на таланти в сферата, категорични са експерти

Процентът на онлайн обявите за работа за специалисти по бази данни и мрежи сред цялото онлайн търсене на специалисти по ИКТ варира от 18.5% в Гърция, 15.7% в Латвия и 14.2% във Финландия до 4.9% в Словения, 6.3% в Испания и 6.6% в Швеция.

Тези експериментални статистически данни за търсенето на пазара на труда за специалисти по ИКТ в онлайн обяви за работа се изготвят въз основа на милиони онлайн обяви за работа, извлечени от стотици портали за работа в интернет.