След няколко седмици на напрегнато очакване, съкращенията и икономиите започнали във VMware достигнаха и българския ѝ офис. Най-малко 200 от неговите близо 1800 служители не са получили оферта за оставане след придобиването на компанията от Broadcom, съобщава "Капитал", като цитира вътрешнофирмена анкета.

Източник на Money.bg в компанията потвърждава, че са в ход оптимизации, но не може да се ангажира с цитираната от изданието бройка засегнати. По думите му някои служители вече имат оферти, други очакват такива, а вероятно след Нова година ще има прекратяване на договори.

VMware: Центърът ни в София е истински гръбнак, разработчиците са ключов приоритет

Най-голямата IT компания в България е в навечерието на промени - какво е бъдещето на офиса й у нас?

Въпреки геополитическите проблеми, България има силни инициативи в областта на дигитализацията, смята регионалният директор на компанията Мирко Ледич

Не е изяснено и дали ще има наети на временен или контракторски договор сред тези, които няма да бъдат задържани в новата структура.

Всичко това са решения, вземани извън офиса у нас - освобождаването на кадри на VMware не е уникално за България. Broadcom започна мащабни оптимизации почти веднага, след като регулаторите по света позволиха сделката на стойност 61 млрд. долара. Мотивът - производителят на чипове иска да направи придобивката си по-печеливша и по-фокусирана върху основния ѝ бизнес - облачните решения.

Broadcom вече съкращава служители на VMware

Broadcom вече съкращава служители на VMware

Не е ясно как ще се отрази оптимизацията на хилядите служители у нас

Преди сделката българският офис на VMware беше сред най-големите IT работодатели у нас и водещ играч сред софтуерните компании. Само между август и септември тя е добавила 40 осигурени лица до общо 1778. Компанията беше известна с щедрия си социален пакет.

Сега по информация на "Капитал" отпадат голяма част от придобивките - допълнителни дни отпуска, работни дни за благотворителна дейност, платени от компанията обучения, карти Multisport и др. Живеещите на по-малко от 80 километра от офиса ще трябва задължително да се явяват на работа в него, а служителите на високи позиции ще са с намалени заплати за сметка на опции за акции.

Broadcom също имат сериозно присъствие у нас с над 180 души в три града. Както коментира източник на Money.bg, социалната политика при тях е много различна в сравнение с тази на VMware до момента.