Седмица след затварянето на една от най-големите технологични сделки - придобиването на VMware от Broadcom за 69 млрд. долара, вече са факт и първите съкращения в общата компания, пише Business Insider.

Темата е важна и у нас, тъй като и VMware, и Broadcom имат големи офиси, в които работят стотици специалисти.

Не сте сред избраните

"Като част от планирането на интеграцията и след оценка на организационните нужди, идентифицирахме ролите, необходими в общата компания. Съжаляваме да Ви съобщим, че Вашата позиция ще бъде елиминирана и трудовите Ви правоотношения ще бъдат прекратени", гласи имейл, който съкратени служители на VMware са получили.

VMware вече е част от Broadcom

Един от най-големите български IT работодатели вече има нов собственик

Преговорите с регулаторите около сделката се проточиха година и половина

Към момента мащабите на оптимизацията остават неясни, не е известно и кои са засегнатите направления.

Не е изненада

Съкращенията след големи придобивания са честа практика, като в случая на Broadcom и VMware изключително дългото и мъчително минаване на сделката през регулаторите по света даде и достатъчно време, за да може купувачът да оповести плановете си.

Още през август се заговори за освобождаване на служители с нетехнически функции и възприемане на по-гъвкава и не толкова строго йерархична структура.

През септември работещи във VMware бяха известени, че ще имат три възможности - нов договор с Broadcom, срочна заетост през преходния период или освобождаване с обезщетение.

А в България?

Към момента български служители на VMware не са получавали подобни имейли за прекратяване на трудовите отношения, научи Money.bg от свои източници. В офиса на компанията у нас очакват скоро да получат яснота какви промени ще дойдат след придобиването.

Той е сред важните локации на VMware за развойна дейност, а освен това със своите около 2000 служители прави компанията един от най-големите български IT работодатели.

VMware: Центърът ни в София е истински гръбнак, разработчиците са ключов приоритет

Най-голямата IT компания в България е в навечерието на промени - какво е бъдещето на офиса й у нас?

Въпреки геополитическите проблеми, България има силни инициативи в областта на дигитализацията, смята регионалният директор на компанията Мирко Ледич

Broadcom също има присъствие у нас - в София, Пловдив и Варна. Тя също развива софтуерни разработки в България, като за нея тук работят 181 души.

"Разработчиците винаги ще са в основата, ще са ключов приоритет - винаги са били и ще продължат да бъдат", коментира преди две седмици пред Money.bg регионалният директор на VMware за Средна Европа Мирко Ледич.