За VMware България е важен пазар с множество проекти за дигитализация, но и истински "гръбнак" на новите разработките заради ключовия за прогреса на компанията развоен център в София - и няма причина да се опасяваме от промени в негативна посока. Това стана ясно от думите на Мирко Ледич, регионален директор на лидера в решенията за виртуализация за Средна Европа, в която влиза и нашата страна.

Broadcom, нови разработки и нови партньори

Една от най-мащабните сделки в технологичния свят е свързана именно със съдбата на VMware. Още през май 2022 г. Broadcom обяви, че иска да придобие софтуерния гигант за около 60 млрд. долара (набъбнали междувременно до близо 70 млрд.), като обаче покупката се бави по регулаторни причини. Това стана повод и в някои специализирани западни издания да се появят информации, че сред големите клиенти на VMware има неяснота за това какво предстои за компанията.

Ледич, който участва на съвместен форум с Fujitsu в столицата, посочи пред Money.bg, че преди седмица на голяма конференция за европейския пазар в Барселона с представители на 10 000 клиента на компанията презентация е изнесъл и президентът и изпълнителен директор на Broadcom - именно с цел да покаже приоритетите пред бъдещото обединение.

Broadcom е на финалната права на сделката за VMware

ЕК одобри мегасделка за компания с голям офис у нас

Лидерът във виртуализацията струва 61 млрд. долара

"На първо място е голямо увеличение на развойната дейност - още по-агресивно инвестиране в разработката на нови решения. На второ място - големи инвестиции в екосистемата. Днес сме тук с Fujitsu, те са много важен партньор за нас, но в глобален мащаб целта е да разширим партньорствата си. Голяма част от бизнеса на VMware е генериран заедно с хардуерните компании. Смятам, че тези партньорства ще се запазят. Накрая, но не на последно място, цел е да намалим сложността на нашите предложения. Всичко това, ако се случи и придобиването стане факт, е причина клиентите ни да бъдат спокойни", подчерта регионалният директор.

Дигитализацията - не като по време на COVID-19, но все пак на прав път

Неяснота и притеснения за бъдещето има не само бизнесът. През последната година десетки хиляди служители на технологични компании бяха съкратени, след като от една страна редовите потребители се върнаха към познатия преди COVID-19 живот навън, а, от друга, компаниите станаха много по-внимателни в инвестициите си за дигитализация заради променената икономическа ситуация.

"Компании и правителства бяха свикнали преди пандемията да са офанзивни - парите бяха "евтини" и по-агресивно се правеха нови неща. Сега те трябва да минат в дефанзивен режим - парите станаха по-"скъпи", но и приоритетите се промениха от гледна точка на физическата сигурност и на други геополитически въпроси. Това засяга всички страни в региона - включително България", отбеляза Ледич.

Спря (ли) търсенето на IT кадри

Спря (ли) търсенето на IT кадри

40% по-малко обяви не означава, че сме преодолели недостига на таланти в сферата, категорични са експерти

Той обаче беше категоричен, че у нас "има много силни инициативи по отношение на дигитализацията": "Вероятно липсата на правителство преди забавяше прогреса, но сега виждаме, че нещата са подготвени, идват позитивни сигнали от ЕС и от източниците на финансиране. Дигитализацията ще се развива, но геополитическите проблеми я забавят".

Колко важна е България за VMware?

Този въпрос идва с важен контекст. VMware е един от най-големите IT работодатели в България с над 2000 служители, а в същото време в сектора открито говорят за забавяне на растежа и има 40% спад на новите обяви за работа.

 Доброслав Димитров: Усеща се сериозно забавяне във всеки един аспект на IT индустрията

Доброслав Димитров: Усеща се сериозно забавяне във всеки един аспект на IT индустрията

"Някои компании преминаха във фаза на освобождаване на хора"

Да очакваме ли масови съкращения и у нас? "В Барселона беше обявено, че след придобиването ще има големи инвестиции в развойната дейност. Центърът в София е истински гръбнак на VMware - той не обслужва само местния пазар, но и глобалния. Разработчиците винаги ще са в основата, ще са ключов приоритет - винаги са били и ще продължат да бъдат", отговори Ледич.

По информация на Money.bg действително на този етап от VMware не са прибягвали до мащабни оптимизации на персонала си у нас, някои екипи са разширени и към момента има свободни позиции, за които се търсят хора.