Американският производител на чипове Broadcom получи съгласието на Европейската комисия да придобие компанията за облачни технологии и виртуализация VMware срещу 61 млрд. долара, предаде "Ройтерс".

Това стана, след като беше гарантиран достъпът до софтуера за конкурентните хардуерни производители.

Американски производител на чипове Broadcom иска да купи VMware

Американски производител на чипове иска да купи VMware

VMware има пазарна капитализация от 40 милиарда долара и е сред водещите компании в индустрията за облачни услуги

Контекст: VMware е първата компания, която успява да реализира успешно на пазара виртуализация на x86 архитектурата. Първият ѝ продукт - VMware Workstation, дебютира през 1999 г., а година след това стъпва на ключовия сървърен пазар.

В наши дни тя разработва както решения за виртуални машини, така и облачни технологии за целите на сигурността, съхранението на данни, дигиталната инфраструктура и др.

Към момента VMware има над 500 000 клиенти и 75 000 партньори по целия свят. През последните години обаче бизнесите все повече търсят софтуерни решения "като услуга", вместо да поддържат собствена инфраструктура, а освен това големите играчи на облачния пазар - Microsoft, Amazon и Google, имат свои собствени решения за виртуализация.

Broadcom купува VMware за $61 милиарда

Рекордна сделка в технологичния сектор, обедини два "гиганта"

Broadcom ще поеме и $8 милиарда нетен дълг на VMware

VMware има голям офис у нас и над 2000 служители.

Детайли: В хода на процедурата в Брюксел ключова се оказа гаранцията, която Broadcom даде на конкурентите си като Marvell, че ще имат достъп до програмни интерфейси, материали, инструменти и техническа поддръжка за решенията на VMware.

"Ройтерс": Сделката за VMware ще получи одобрението на Брюксел

"На финалната права" е сделката за $61 милиарда за IT гигант с голям офис у нас

Производителят на чипове Broadcom иска да купи софтуерната компания

Сделката е най-голямата в историята на Broadcom и вече е разрешена от регулаторите в Австралия, Бразилия, Канада, Тайван и ЮАР.

Какво предстои: Все още се чака произнасяне от властите в две ключови държави - Великобритания и САЩ. Смята се, обаче, че отстъпките на Broadcom пред конкурентите ще бъдат достатъчни.