Европейската комисия ще допусне придобиването на софтуерната компания VMware от Broadcom за 61 млрд. долара, съобщава "Ройтерс", като цитира свои източници.

Сделката има огромно значение за глобалния пазар на облачни и AI решения и освен това ще засегне близо 2000 български специалисти.

Контекст: VMware е първата компания, която успява да реализира успешно на пазара виртуализация на x86 архитектурата. Първият ѝ продукт - VMware Workstation, дебютира през 1999 г., а година след това стъпва на ключовия сървърен пазар.

Broadcom купува VMware за $61 милиарда

Рекордна сделка в технологичния сектор, обедини два "гиганта"

Broadcom ще поеме и $8 милиарда нетен дълг на VMware

В наши дни тя разработва както решения за виртуални машини, така и облачни технологии за целите на сигурността, съхранението на данни, дигиталната инфраструктура и др.

Dell разделя бизнеса си с VMware в сделка за $9,7 милиарда

Dell се разделя с дела си в ИТ гигант с бизнес и в България след сделка за $9,7 милиарда

Двете компании ще оперират отделно, но ще останат партньори

Към момента VMware има над 500 000 клиенти и 75 000 партньори по целия свят. През последните години обаче бизнесите все повече търсят софтуерни решения "като услуга", вместо да поддържат собствена инфраструктура, а освен това големите играчи на облачния пазар - Microsoft, Amazon и Google, имат свои собствени решения за виртуализация.

Детайли: Интересът на Broadcom към VMware датира още от 2021 г. Официалното предложение за придобиване дойде в началото на миналата година.

Сериозно опасение за регулаторите в ЕС и САЩ е комбинацията от двете компании. Те виждат риск от затваряне на пазара на съхранение на данни за нови конкуренти: Broadcom ще държи хардуера, а VMware - софтуера.

VMware инвестира 500 милиона долара в облачни услуги

ИТ лидер с бизнес у нас купува американски старт-ъп за $500 милиона

Компанията иска да разшири бизнеса си в тази посока

През последните месеци Broadcom предприе редица стъпки, за да осигури съвместимост на някои от ключовите си компоненти с конкурентни решения.

Официалното решение на ЕК се очаква до 17 юли.

Още нещо: VMware присъства в България от 14 години. В момента у нас е разположен най-големият развоен център на компанията в Европа, Близкия Изток и Африка.

Според профила на VMware в един от водещите сайтове за търсене на работа у нас, в българския офис работят 1700 души.

VMWare влага още 46 милиона лева в България и назначава 500 души

VMWare влага още 46 милиона лева в България и назначава 500 души

Инвестициите на американския гигант у нас са над 350 милиона лева

От друга страна: В свой материал TechTarget цитира свои източници вътре във VMware, според които работещите в компанията имат сериозни притеснения за бъдещето ѝ при евентуалното ѝ придобиване от Broadcom.

Не е без основание:

  • След като дадоха 18,9 млрд. долара за CA Technologies през 2018 г., Broadcom съкратиха голяма част от служителите ѝ и се разделиха с част от бизнеса ѝ;
  • През 2019 г. същата съдба сполетя и ориентираната към бизнеса част от Symantec - продажба на части.

Затова и във VMware имат опасения, че ще бъдат запазени само тези продукти, които в момента правят пари, докато някои перспективни разработки може да бъдат изоставени - и то на фона на съкращения в една от компаниите, които традиционно са сред топ IT работодателите в глобален мащаб.