Свикнали сме от ИТ индустрията да идват само добри новини у нас. През миналата година например ИТ секторът отбеляза 20% и надхвърли 7 милиарда. Това е сериозен скок. Очаква се и тази година да порасне, но с може би с около 10%. Усеща се сериозно забавяне във всеки един аспект на индустрията, който започна в края на миналата година е се усети по-сериозно в началото на тази година. Има забавяне в наемането на хора, някои компании преминаха във фаза на освобождаване на хора. В това няма нищо странно, защото това е глобална индустрия. Това заяви Доброслав Димитров от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) пред Money.bg.

"Ако БВП на България порасне тази години, до голяма степен ще се дължи на тази индустрия, защото някои ще отбележат доста сериозен спад", смята Димитров.

"В момента се случва нещо, което не е било отдавна - икономическа криза. Последната по-голяма беше преди около петнадесет години - то тогава досега има ново поколение предприемачи, което нямат представя, че нещата могат да вървят и надолу. Порасна и ново поколение компании, за които важно беше да има ръст, а печалбата е пожелателно нещо. Финансовият ресурс беше "безплатен" - в Европа години наред лихвите бяха отрицателни, което възпита друг тип правене на бизнес. В момента се връщаме към фундаменталния начин - а именно, че сметката в края на месеца трябва да излиза. Това произвежда доста сериозен шок в индустрията като цяло", смята експертът.

Според него хубавата новина е, че в България не сме свикнали с такъв вид правена на бизнес, защото не сме имали достъп до толкова неограничени ресурси, както при запасните страни.

По думите му това ще породи шок в системата както за компаниите, така и за тези, които стартират бизнеси сега.

"В момента технологичните гиганти масово освобождават хора на глобалния пазар, заради икономическите затруднения. Това, което се случи, когато отново започва да се разширява тази индустрия е, че най-вероятно няма да се открият същите работни места, които са били миналата година, поради изкуствения интелект и хората трябва да инвестират в себе си и в уменията си, ако искат да имат този стандарт, на който са свикнали. Времето, в което можеше с по-малко позная добра кариера свърши. И компании, и хора хора трябва да инвестира в своето знание и можене", смята Димитров.

Световната ИТ индустрия има нужда от нови служители: ето кои са най-добре платените

Световната ИТ индустрия има нужда от нови служители: ето кои са най-добре платените

Над половината от мениджърите у нас искат увеличение на екипите си

Това, която се случва в момента според експерта е че е настъпила петата индустриална революция, която няма нищо общо в четвъртата. Първите четири са автоматизирали труда, без да може да замести човешкия фактор, докато сега изкуствения интелект ни атакува в когнитивното и творческото мислене.

"Имаме колосална промяна, която носи много възможности и много заплахи и не трябва да пропускате тази промяна", смята той. Не само програмистите, а всеки който не инвестира в себе си и своите умения, ще стане излишен.

Основният фокус и апел е да увеличим талантите, които предлагаме като държава, а това може да стане по три начина - образование, преквалификация и привличане на хора отвън. Тази революция е базирана на знания. Без талант, не могат да ни спасят никакви пари", заключва Димитров.

Трябва да цифровизираме икономиката на България, която е на последно място в ЕС по този показател. Ако не осигурим достатъчно талант на нашата индустрия, цялата икономика ще страда, коментира експертът. Освен талант, трябва да се осигури и добра среда за живот тук. Това е решението на задачата, за да можем да имаме по-добро бъдеще.

ИТ кариера без да имаме опит? Няколко съвета от основателя на една българска компания, позиционирана на глобалния пазар

ИТ кариера без да имаме опит? Няколко съвета от основателя на една българска компания, позиционирана на глобалния пазар

Решението за промяна и ново начало не винаги е лесно, но често е за добро