Една от най-големите хидропонни ферми в света отвори врати близо до международното летище Ал Мактум в Dubai World Central. Фермата Bustanica, в която са инвестирани 40 милиона долара, е първата вертикална ферма за Emirates Crop One, съвместното предприятие между Emirates Flight Catering и Crop One - лидер в индустрията в технологично ориентираното вертикално земеделие на закрито.

Съоръжението е разположено на над 30 хил. кв.м и е предназначено да произвежда над 1 милион кг. висококачествени листни зеленчуци годишно, като същевременно изисква 95% по-малко вода от конвенционалното земеделие.В съоръжението се отглеждат повече от 1 милион сорта растения) което ще осигури производителност от 3000 кг. на ден, пишат местни издания.

Системата със затворен цикъл на фермата е проектирана да циркулира водата през растенията, за да увеличи максимално използването и ефективността й.

Когато водата се изпари, тя се възстановява и рециклира в системата, спестявайки 250 милиона литра вода всяка година в сравнение с традиционното земеделие на открито за същата производителност.

"Дългосрочната продоволствена сигурност и самозадоволяването са жизненоважни за икономическия растеж на всяка страна и ОАЕ не прави изключение. Имаме специфични предизвикателства в нашия регион предвид ограниченията около обработваемата земя и климата. Bustanica въвежда нова ера на иновации и инвестиции, които са важни стъпки за устойчив растеж и са в съответствие с добре дефинираните стратегии на нашата страна за продоволствена сигурност", казва Шейх Ахмед бин Саид Ал Мактум, председател и главен изпълнителен директор на Emirates Airline and Group .

Bustanica използва мощна технология - машинно обучение, изкуствен интелект и усъвършенствани методи - и високоспециализиран вътрешен екип, който включва експерти по агрономия, инженери, градинари и учени ботаници.

Продуктите от фермата скоро ще бъдат налични на борда на Emirates, както и в супермаркетите.

Главният изпълнителен директор на Crop One Крейг Ратайчик сподели: "След значително планиране и строителство и непредвидените предизвикателства, заради пандемията, сме развълнувани да отпразнуваме този успех заедно с нашия партньор Emirates Flight Catering. Нашата визия е да отговорим на глобалното търсене на прясна, местна храна и тази първа ферма е проява на този ангажимент. Това ново съоръжение служи като модел за това, което е възможно да се случи по целия свят."