Недостатъчното предлагане на говеждо месо ще поддържа цената му през 2016 г., докато търсенето се очаква да остане стабилно, сочат предвиждания в последния тематичен тримесечен доклад на холандската Rabobank, пише sinor.bg

Китай и САЩ се очертават като основни пазари за внос, които трябва да бъдат държани под око догодина, особено по отношение на нивата на търсене предвид високите цени, твърдят експертите на финансовата институция. Австралия, Бразилия, Индия и САЩ пък ще бъдат основните износители, особено що се отнася до живия едър рогат добитък и говеждото, се отбелязва в документа, коментира TheCattleSite. 

Китай продължава да играе ключова роля на световния пазар на говеждо въпреки забавящото се темпо на ръст на икономиката на страната. Макар вътрешният китайски пазар да остава нестабилен заради влиянието на каналите за нелегално снабдяване, той ще продължи да предлага устойчиви възможности за останалия свят. 

Очаква се през 2016 г. нови провинции и компании да се включат във вноса на жив едър рогат добитък, макар че внасяните количества ще бъдат естествено ограничени заради недостатъчните наличности извън Австралия. Анализаторите обаче отбелязват в доклада, че след няколко поредни сезона на рекордно производство и износ предлагането на едър рогат добитък от Австралия се е свило значително през октомври и ноември.

Като основни прогнози в документа са посочени пробив на бразилското говеждо на пазара в САЩ, което ще улесни и навлизането му на други пазари, както и отслабване на силата на факторите, създали голяма несигурност и нестабилност на американския пазар през втората половина на 2015 г.