Петролните цени днес бързо растат заради възобновяването на търговските преговори между САЩ и Китай и в очакване решенията от заседанието на ОПЕК в началото на юли.

Августовските фючърси за сорта Brent днес сутринта се търгуват в Лондон на ниво $63,28 за барел, с $1,46 над цената им от края на сесията вчера. В сряда цената на тези контракти поевтиняха с $0,32, до $61,82 за барел.

Юлските фючърси за американския еталон WTI в същото време на нюйоркската стокова борса поскъпват с $1,39, до $55,15 за барел. В хода на търговията в сряда тяхната цена спадна с $0,14 - до $53,76 заа барел.

Подкрепа за петролния пазар дадоха и данните за намаляване на запасите от суровината в САЩ. Енергийното министерство съобщи за по-значително от прогнозираното съкращаване на запасите от петрол и за неочаквано свиване на стоковите резерви от бензин и други дестилати.

През миналата седмица стоковите запаси от петрол в САЩ са се намалили с 3,11 млн. барела - до общ обем от 482,4 млн. барела. Тези от бензин са спаднали с 1,69 млн. барела, докато анализаторите очакваха тяхното повишаване заедно с другите дестилати от порядъка на 1 млн. барела.

Отслабването на долара на фона на променения тон на Федералния резерв в посока смекчаване на паричната политика също активизира търговията с петрол.