Петролът е напът да запише най-доброто си тримесечие от близо 10 години насам в резултат на ограниченото производство на страните от ОПЕК и санкциите на САЩ срещу Иран и Венецуела, които се противопоставиха на по-негативните очаквания за търсенето, пише Bloomberg.

Фючърсите нараснаха с 0,7% на борсата в Ню Йорк и се отправиха към четвърта поредна седмица на растеж. Цените на суровия петрол тръгнаха по-сериозно нагоре, след като от Федералния резерв понижиха шансовете най-голямата икономика да изпадне в рецесия.

Американският West Texas Intermediate (WTI) за доставки през май поскъпна с 33 цента или с 0,6% до 59,63 долара за барел по време на ранната търговия в петък.

За тази седмица той е добавил 1% към стойността си и 31% за последното тримесечие, което се очаква да бъде най-доброто от юни 2009 година насам.

Brent за доставка през май добави 0,4% до 68,09 долара за барел. От началото на годината ръстът му е в рамките на 27%, което също е най-силното тримесечие от юни 2009 година досега.

От началото на годината петролът успя да навакса загубите от края на миналата година, след като членките на ОПЕК и нейните съюзници ограничиха доставките, за да избегнат пренасищане на пазара.

Сега от особено значение е дали Щатите ще променят политиката си към страните, за които в момента има изключение за покупката на суровината от Иран.

"Ръстът на цените вероятно ще се запази и през второто тримесечие на годината, като рисковете за доставките остават значителни", смята старши стратегът в ANZ Banking Group Даниъл Хайнес. "Усещането е, че САЩ няма да удължат подкрепата си за държавите, които купуват петрол от Иран", допълва той.