Цените на петрола продължават да се покачват заради очакванията на търговците, че търсенето на енергийни ресурси на световния пазар ще надхвърли предлагането им поради началото на автомобилния сезон в западните страни. Както и заради отмяната на антиковид ограниченията в Китай.

Анализаторите от Morgan Stanley Мартийн Ратс и Ейми Сержант очакват петролният пазар да се сблъска с дефицит от 500 000 барела на ден през втората половина на тази година. "Бичият" сценарий на експертите предвижда повишаване на цените на петрола до 150 долара за барел през третото тримесечие.

Данните от Американския петролен институт (API), публикувани през нощта, показват увеличение на запасите от петрол в САЩ за седмицата, приключила на 3 юни, с 1,845 милиона барела след спад от 1,181 милиона барела седмица по-рано. Експертите прогнозираха средно намаление на запасите миналата седмица с 1,8 милиона барела, пише Trading Economics.

Подобно увеличение на запасите обаче едва ли ще успокои пазара, като се има предвид, че техният обем е на най-ниското си ниво за това време за последните девет години, отбелязва Bloomberg.

Цената на августовските фючърси за петрола Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 часа българско време е $121,03 за барел, което е $0,46 по-високо от края на предишната сесия. В резултат на търговията във вторник тези договори поскъпнаха с $1,06 (0,9%) до $120,57 за барел.

В същото време юлските фючърсите за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) е $119,96 за барел, което е с 0,55 долара по-високо от крайната стойност на предходната сесия. Предния ден цената на тези договори се увеличи с 0,91 долара (0,8%) до 119,41 долара за барел, което е най-високото ниво от 8 март.

Официалните данни за състоянието на стоковите енергийни резерви в САЩ за изминалата седмица ще бъдат публикувани по-късно в сряда. Анализатори, анкетирани от S&P Global Commodity Insights, очакват спад в запасите от петрол с 2,9 милиона барела, увеличение на запасите от бензин с 2 милиона барела и на дестилати с 800 хиляди барела.