Цените на петрола се повишават в четвъртък сутринта след рязък спад предишния ден, причинен от опасенията за рецесия в световната икономика и данните за ръста на стоковите запаси от петролни продукти в Съединените щати.

Февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско се търгуват по $78,06 за барел, което е с $0,89 по-скъпо от края на предходната сесия. В сряда тези контракти поевтиняха с $2,18 (2,8%) до $77,17 за барел.

Цената на януарските фючърсите за американския петрол WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 73,11 долара за барел, което е с 1,10 долара повече от крайната стойност на вчерашната сесия. Предния ден цената на тези договорит падна с $2,24 (3%) до $72,01 за барел.

В сряда и двете световни референтни марки петрол актуализираха минималните ценови равнища от края на декември миналата година.

Основният негативен фактор за петролния пазар тази седмица беше страхът, че Федералният резерв на САЩ ще продължи да провежда твърда парична политика с цел забавяне на инфлацията. Това може да доведе до отслабване на икономическия растеж или дори до рецесия в най-голямата икономика в света, което ще засегне други страни и ще доведе до намаляване на глобалното търсене на горива.

Междувременно данните от седмичния доклад на Министерството на енергетиката на САЩ, публикуван предишния ден, показват увеличение на стоковите резерви от бензин през миналата седмица с 5,32 милиона барела и увеличение на запасите от дестилат с 6,16 милиона барела. Анкетирани от Bloomberg анализатори прогнозираха ръст от съответно 2,47 милиона барела и 2,35 милиона барела.

Търговските запаси от петрол в САЩ миналата седмица са намалели с 5,19 милиона барела при очакван спад от 3,42 милиона барела.

"Ако петролните запаси продължат да намаляват, това може да промени цялостната низходяща тенденция, която преобладаваше на петролния пазар през последния месец", каза Роби Фрейзър от Schneider Electric.