Цените на петрола спадат в четвъртък след данните на Американския петролен институт (API), които показва увеличение на стоковите запаси от суровината през миналата седмица.

Страховете от спад в световното търсене на петрол нарастват на фона на огнища в Китай от новия щам на коронавируса, открит преди това в Европа.

Мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес към 9:18 часа българско време се търгуват по 55,88 долара за барел, което е с 0,2 долара под цената в края на предходната сесия. В сряда тези договори поскъпнаха с 0,18 долара (0,3%) до 56,08 долара за барел.

Цената на мартенските фючърси за американския суров петрол WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време е 53,09 долара за барел, което е с 0,22 долара под нивото при затваряне на пазара в сряда. Ден преди това фючърсите поскъпнаха с 0,33 долара (0,6%) - до 53,31 долара за барел.

Според данните на API, стоковите запаси от нефт в САЩ са нараснали с 2,56 милиона барела миналата седмица. Официалният доклад за състоянието на запасите ще бъде публикуван от Министерството на енергетиката на САЩ по-късно в четвъртък.

Експертите, интервюирани от S&P Global Platts, прогнозират средно спад на запасите през седмицата, приключила на 15 януари с 2,5 милиона барела. Очаква се резервите от бензин в страната да са нараснали с 2,7 милиона барела, а на дестилатите - с 600 хиляди барела.

"САЩ все още са най-големият пазар в света и все още не са успели да възстановят цялото загубено търсене", каза Питър Макнали, анализатор от Third Bridge.

"Новите ограничителни мерки в КНР оказват натиск върху перспективите за глобално търсене на петрол, тъй като китайското търсене беше един от основните двигатели за подобряване на основните фактори за петролния пазар", цитира Bloomberg експерта.