Петролът е малко по-евтино в понеделник след значително покачване на котировките при търговията в петък на фона на оптимизма на инвеститори и търговци относно перспективите за търсене на енергия.

Масовите ваксинации и повишената икономическа активност в големите страни, особено в Съединените щати, подкрепят търсенето на "черно злато", въпреки подновеното нарастване на заразените с COVID-19 в много части на света. Разпространението на новия щам Delta, както и липсата на споразумение на OPEC + за обемите на производство от август, създават несигурност на пазара.

Цената на септемврийските фючърси за сорта Brent към 9:15 ч. българско време спадна на лондонската борса ICE Futures с 0,17 долара до 75,38 долара за барел. В петък Brent поскъпна с $1,43 (1,9%) - до $ 75,55 за барел.

В същото време августовските фючърси за WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) са по-евтини с 0,14 долара до 74,42 долара за барел. По време на предишната сесия цената на тези контракти се вдигна с $1,62 (2,2%) - до $74,56 за барел.

И Brent, и WTI загубиха 0.8% от стойността си миналата седмица.

"Статистиката продължава да сочи значително увеличение на търсенето на петрол, но инвеститорите са все по-загрижени от потенциалното въздействие от разпространението на новия вариант на COVID-19", каза Даниел Хайнс, анализатор от Australia and New Zealand Banking Group. "Въпросителните относно производството на ОПЕК + увеличават несигурността", цитира експерта Bloomberg.

Данните от компанията за услуги в петролния сектор Baker Hughes, публикувани в петък, показват увеличение на броя на действащите съоръжения за добив на петрол в САЩ миналата седмица с две - до 378 единици.

Пазарът е фокусиран върху месечните отчети за пазара на петрол на Международната енергийна агенция (IEA) и ОПЕК, които ще бъдат публикувани съответно във вторник и четвъртък.