Цените на петрола от референтни марки намаляват в петък, въпреки очакванията за нови мерки в подкрепа на американската икономика след идването на власт на Джо Байдън.

Мартските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9,21 ч. българско време се търгуват по 55,62 долара за барел, което е с 0,80 долара под цената в края на предходната сесия. В четвъртък тези договори поскъпнаха с $ 0,36 (0,6%) до $ 56,42 за барел.

Цената на февруарските фючърси за американския суров петрол WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е спаднала до 53,01 долара за барел, което е с 0,56 долара под нивото на вчерашната търговия. Ден преди това тези фючърси поскъпнаха с 0,66 долара (1,3%) - до 53,57 долара за барел.

Според данните на Dow Jones Market стойността на договора за суров нефт WTI за следващия месец се е увеличила до максимум от 20 февруари.

Избраният президент на САЩ Джо Байдън представи в четвъртък, 14 януари, нов план за икономическа подкрепа от 1,9 трилиона долара. Той, наред с други неща, включва и директни плащания на жителите на страната, увеличение на обезщетенията за безработица и повишаване на минималното почасово заплащане, съобщава CNBC.

ОПЕК леко повиши прогнозата си за търсенето на петрол през 2020 г. По-рано се предполагаше, че търсенето ще намалее с 9,77 милиона барела дневно, новата прогноза е за спад - с 9,75 милиона барела, до 90,01 милиона барела на денощие, според месечния отчет на организацията. Прогнозата за растежа на търсенето през 2021 г. не се е променила и е с 5,9 милиона барела дневно - до 95,91 милиона барела на денощие.

Страните от ОПЕК през декември миналата година увеличиха производството на петрол в сравнение с ноември с 280 хил. барела дневно - до 25,36 млн. барела на денощие. Либия, Ирак и Обединените арабски емирства станаха лидери поа растеж, докато производството намаля в Нигерия, Конго и Ангола, според месечния доклад на картела. Според изчисленията на наблюдатели през декември условията на сделката за ограничаване на добива OPEC + са изпълнени 102%.

"Средносрочните и дългосрочните основи продължават да изглеждат добре за петрола, но ако блокирането заради COVID продължи да се засилва, това трябва да прекъсне ралито в цените на петрола", каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda, цитиран от MarketWatch.

Междувременно, според анализатора на The Price Futures Group Фил Флин, в Азия нарастват страховете от възможен недостиг на енергия през студената зима.

"Китайските рафинерии са заети с производството на гориво за отопление, тъй като зимата в Азия е сурова тази година. Търсенето повишава цените и се съобщава за известен недостиг."каза експертът.