Цените на петрола и в сряда продължават уверено да растат за осма поредна търговска сесия. Това не се бе случвало от средата на 2017 година, отбелязва Dow Jones.

Февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта се качват с 1,16 процента до $59,40 за барел. Във вторник тяхната цена се покачи с $1,39 (2,42%) и в края на деня бе $58,72 за барел.

Котировките за американския еталон WTI с доставка януари на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време растат с 1,25 процента до $50,40 за барел. По време на вчерашната търговия тези контракти поскъпнаха с $1,26 (2,6%), до $49,78 за барел.

Саудитска Арабия, един от най-големите световни производители и износители на суровината планира да намали експорта си до 7,1 млн. барела в денонощие съм края на януари. Това е с 800 хил. барела под нивото от ноември. Предишните опасения че Рияд и другите големи производители ще създадат големи излишъци в предлагането бе една от основните причина за срива на петролните цени в последното тримесечие на 2018 година.

Американският институт по петрола (API) във вторник съобщи за намаляване на стоковите запаси от суровината в САЩ през миналата седмица с 6,1 млн. барела.

Официалните данни на енергийното министерство за състоянието на запасите в САЩ ще бъдат публикувани по-късно днес. Експертите прогнозират тяхното съкращаване през миналата седмица с 1,4 млн. барела.