Цените на петрола се покачват в четвъртък след спад преди това на фона на информацията за откриване в САЩ на първи случай на заразяване с новия щам COVID-19 "омикрон".

Американското министерството на здравеопазването съобщи в сряда, че първият случай на омикронна инфекция е открит в щата Калифорния при напълно ваксиниран човек, който наскоро се е завърнал от Южна Африка.

Търговците са загрижени за риска от нова вълна от карантинни ограничения по света поради новия щам и съответно намаляване на търсенето на суровини.

Фокусът на търговците в четвъртък е срещата на министрите от пакта ОПЕК+. Те трябва да решат дали да коригират предварително договорените нива на растеж на добива във връзка с освобождаването на стратегически резерви от редица страни, включително САЩ, както и появата на новия щам на К-19.

Цената на февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures към 9:15 ч. българско време в четвъртък е $69,72 за барел, което е с 0,85 долара повече от тази в края на предишната сесия. В резултат на търговията в сряда тези договори поевтиняха с $0,36 (0,5%) - до $68,87 за барел.

Януарските фючърси за американския суров петрол WTI за януари при електронна търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) към същия момент се търгуват по $66,40 за барел, което е с 0,83 долара по-скъпо от крайната стойност на предходната сесия. До приключването на търговията в сряда цената на тези контаркти спадна с $0,61 и възлезе на $65,57 за барел.

През ноември Brent поевтиня с 16%, а WTI - с 21%. Месечният спад в стойността на двете марки беше най-значителният от март 2020 г., когато Световната здравна организация обяви началото на пандемията от COVID-19.

Данните на Министерството на енергетиката на САЩ, публикувани в сряда, показват спад на петролните запаси в страната през седмицата, приключила на 26 ноември, с 900 хиляди барела. Експертите, анкетирани от S&P Global Platts, очакваха среден спад от 2,7 милиона барела.

Стоковите резерви от бензин са се увеличили с 4 милиона барела, а на дестилатите - с 2,2 милиона барела. Анализаторите прогнозираха увеличение съответно с 900 хиляди барела и 1 милион барела.