Цените на еталонните марки суров петрол нарастват по време на търговията в петък след силния спад предния ден. Причината е решението на страните, участващи в споразумението за ограничаване на производството ОПЕК+ да вдигнат допълнително добива.

Януарските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures днес към 9:15 ч. българско време поскъпнаха с $0,08 - до $80,62 за барел. В резултат на търговията в четвъртък цената им се понижи с $1,45 (1,8%) и достигна $80,54 за барел при затваряне на сесията.

Цената на декемврийските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) расте с $0,39 - до $79,20 за барел. В края на предишната тези контракти поевтиняха с $2,05 (2,5%), до $78,81 за барел.

Министрите + страните от пакта ОПЕК+ взеха единодушно решение да следват плана и да не увеличават производството на петрол повече от предвиденото в него. Молбите на потребителите за допълнителни обеми на световния пазар останаха без отговор. ОПЕК + обяснява това с прогнозите за бъдещ спад на търсенето.

Страните от ОПЕК + постепенно увеличават добива си на петрол с 400 хиляди барела на ден всеки месец от юли, за да неутрализира ограниченията от 9,7 милиона барела дневно, взети в разгара на пандемията от COVID-19, и се събира ежемесечно, за да анализира пазарната ситуация.

Според наблюдатели, възможното увеличение на добива беше активно обсъждано от участниците в ОПЕК +, но рисковете от спад в търсенето на петрол, включително сезонен, както и рискът от разпространение на делта К-19 са силни фактори срещу такива действия.

Цените на петрола неотдавна достигнаха седемгодишни върхове, но по-рано тази седмица преминаха към спад на фона на данните за нарастващите запаси в САЩ. През изтичащата седмицата Brent може да загуби около 4% от стойността си, а WTI - около 5%.