Цените на петрола продължават да се понижават в понеделник сутринта, след като паднаха до януарско дъно в края на миналата седмица.

Към 9:10 часа българско време ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се котират по 85,03 долара за барел, което е с 1,19 долара по-ниско от цената при затваряне на предходната сесия. В резултат на търговията в миналия петък тези тези контракти поевтиняха с $4,31 (4,8%) до $86,15 за барел.

Цената на ноемврийските фючърсите за америакнския петрол WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 77,75 долара за барел, което е с 0,98 долара (0,57%) по-малко от крайната стойност на предходната сесия. До затварянето на търговията в петък договори поевтиняха с $4,75 (5,7%) до $78,74 за барел.

През изминалата седмица Brent загуби 5,7% от цената си, а WTI - 7,1%, като и двете световни петролни марки завършиха търговията на най-ниските нива от януари тази година.

Основната причина за неотдавнашния спад на цените на петрола са опасенията от глобална рецесия, която засегна всички финансови пазари, срина акциите и предизвика покачване на доходността на облигациите, както и укрепването на долара, пише MarketWatch.

"Петролът падна заедно с останалите финансови пазари, тъй като търговците бяха обхванати от страхове за значителна рецесия", каза Маниш Радж, финансов директор на Velandera Energy Partners.

Търговците също наблюдават дискусиите за нов пакет от антируски санкции, които могат да засегнат петролния и газовия сектор , отбелязва CNBC.

"Големият въпрос за прогнозиране на цените на петрола през следващите няколко тримесечия е как очакваният спад в търсенето ще се отрази върху санкциите на ЕС. Все още ще бъде трудно за пазара да намери заместител на руския петрол", Така смята анализаторът на Commonwealth Bank Вивек Дхар, който очаква Brent да се върне към 100 долара за барел през четвъртото тримесечие.