Цените на петрола умерено спадат по време търговията във вторник сутринта след силен ръст предишния ден, при който фючърсите за основните бенч марки поскъпнаха с над 5 долара за барел.

Знес към 9:10 часа българско време септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се търгуват по 105,93 долара за барел, което е с 0,34 долара по-ниско от цената на затваряне на предходната сесия. В понеделник тези контракти поскъпнаха с $5,11 (5,1%) до $106,27 за барел.

Цената на августовските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 102,43 долара за барел, което е с 0,17 долара по-малко от крайната стойност на вчерашната търговия. До затварянето на пазара в понеделник стойността на тези контракти се увеличи с $5,01 (5,1%) до $102,60 за барел.

Ръстът на цените предния ден беше причинен от два основни фактора - оценката на пазарните участници за резултатите от посещението на президента на САЩ Джо Байдън в Саудитска Арабия и поевтиняването на долара.

Както беше съобщено, Байдън обсъди с ръководството на Саудитска Арабия въпроса за доставките на петрол на световния пазар и нарече тази дискусия "положителна", но инвеститорите смятат, че страната няма да увеличи значително производството и износа на енергийния ресурс.

Пактът "ОПЕК+ ще продължи да контролира доставките на петрол и една страна няма да може да определи размера на предлагането - поне това е посланието, което търговците получиха от посещението на Байдън в Саудитска Арабия", каза Наим Аслам, старши пазарен анализатор в AvaTrade.

Междувременно доларът, който нарасна значително през последните седмици поради очакванията за затягане на паричната политика на Федералния резерв на САЩ, в понеделник се понижи спрямо основните световни валути, което оказа допълнителна подкрепа на петролните котировки.