Цените на референтните марки петрол спадат слабо в петък сутринта, след като се повишиха ден по-рано до най-високите нива от средата на март.

Пазарните участници продължават да оценяват вероятните действия на световните централни банки за борба с инфлацията в светлината на неотдавнашната криза в банковия сектор, пише Trading Economics.

"Освен ако макроикономическите данните САЩ не започнат да сигнализират за рецесия и пазарът като цяло покаже склонност към риск, ралито за възстановяване на петрола може да продължи благодарение на по-малко агресивния Фед, малко по-евтиния долар и надеждите за възстановяване на китайската икономика", каза Стивън Инес, управляващ партньор на SPI Asset Management,

Търговците също така очакват резултата от срещата на министерския мониторингов комитет на страните от споразумението за ограничаване на добива ОПЕК+ в понеделник.

Цената на юнските фючърси за европейския ссорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:12 часа българско време е 78,42 долара за барел, което е с 0,17 долара по-ниско от нивото при затваряне на предходната сесия. В резултат на търговията в четвъртък контрактите за май поскъпнаха с $0,99 (с 1,3%) до $79,27 за барел.

В същото време майските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгуват за 74,14 долара за барел, което е с 0,23 долара по-евтино от крайната стойност от предходната сесия. Цената на тези договори ден по-рано се повиши с $1,4 (1,9%) до $74,37 за барел.

В същото време Brent и WTI завършват "на плюс" за втора поредна седмица,подкрепен от опасения за предлагането и подобряващи се перспективи за търсене.

Спорът, включващ кюрдските власти, които спряха износа на около 400 000 барела на ден от пристанището Джейхан в Турция, затегна пазара тази седмица и изглежда малко вероятно да бъде разрешен скоро. Фактическият лидер на ОПЕК Саудитска Арабия също каза, че петролният картел трябва да поддържа доставките стабилни за 2023 г., докато върви към крехко възстановяване на глобалното търсене на петрол, наскоро замъглено от банковите сътресения. От страна на търсенето, инвеститорите остават оптимисти за възстановяването на Китай, като PetroChina и Cnooc Ltd. казват, че възстановяването на местната икономика може да помогне за смекчаване на въздействието на по-бавния глобален растеж, пише Trading Economics.