Цените на петрола днес се повишават в хода на азиатската търговия. Очертава се солиден седмичен ръст на фючърсните контракти на фона на подобреното настроение на пазарните участници, независимо от запазващото се голямо предлагане.

Сутринта фючърсите за сорта Brent се търгуват по $45,18 за барел, което е с 1,46 процента над нивото в края на вчерашните сесии. Контрактите за американския еталон WTI поскъпнаха с 1,62 процента до $43,88 за барел.

Стойността на барел от сорта Brent се увеличи тази седмица с около 4,5 процента, а на WTI – с 8 процента. По този начин фючърсите за двете еталонни марки може да демонстрират забележително седмично рали.

Цените нараснаха с повече от две трети в сравнение с минимумите за 2016-а, фиксирани през януари.

Според трейдъри, настроението на суровинните пазари се характеризира с голяма увереност – инвеститорите влагат средства, което повдига цените.

Съкращаването на добива, особено в САЩ, където много производители преустановяват работа, заради спадналите петролни цени, също помага за подема на пазара.

Но, въпреки наблюдаващото се в момента поскъпване на петрола, свeтът както и преди страда от прекалено голямо предлагане, надхвърлящо търсенето  с 1 до 2 млн. барела на денонощие, отбеляза Reuters.